Piano spelen

Piano spelen? 17 handige tips om snel je favoriete nummers te kunnen spelen!

Piano

Wanneer je begint met piano spelen is het vaak onduidelijk voor mensen wat er bijkomt kijken als je wilt beginnen met piano spelen.

Je weet misschien nog niet wat voor piano je wilt kopen of dat je les wilt krijgen van een privé leraar of een online piano cursus wil volgen.

In dit artikel zijn er 17 tips neergezet om een goede start te maken om te gaan piano spelen en snel je favoriete nummers te kunnen spelen!

 

Besteed genoeg tijd aan oefenen

Als je wilt beginnen met piano is een van de belangrijkste dingen om regelmatig te oefenen. Het beste is om elke dag een half uur tot en uur te oefenen op de piano.

Er wordt niet aangeraden om bijvoorbeeld één dag in de week 4 uur achter elkaar te oefenen. De reden hierachter is dat je vingers eenmaal geleidelijk moeten wennen aan de piano.

Ik adviseer ook niet teveel piano te spelen. Je kan daardoor kramp krijgen en last krijgen van overbelasting van je spieren. Dit kan weer tot vervelende ontstekingen leiden.

En dit wil je echt niet. Doe dus rustig aan, dan hou je het ook het langste vol.

In het begin zal piano spelen wat moeilijk zijn en onwennig aanvoelen. Maar na een paar weken zal je merken dat je vooruit gaat en dit motiveert dan weer om meer te spelen.

Piano of keyboard?

Als je geen piano kan veroorloven of je hebt geen plek om een piano neer te zetten, is een keyboard een goed initiatief.

Alhoewel piano’s al gauw duizenden euro’s kosten, zijn keyboards al vanaf enkele honderden euro’s te verkrijgen.

Als je nog goedkoper wilt uit zijn kun je nog gaan voor een tweedehands keyboard. Deze keyboards kan je soms voor onder de honderd euro krijgen.

Nog een alternatief is een piano huren. Dit kost rond de 80 euro in de maand. De betaalde huur krijg je zelfs terug als je besluit deze piano te kopen.

Er zijn verschillende piano’s en keyboards verkrijgbaar en je moet voor jezelf bepalen wat het beste bij jou past. Ga eens verschillende piano’s en keyboards proberen en kijk wat jou het beste bevalt.

piano spelen

Les nemen om piano te leren spelen

Je kunt beginnen met pianolessen bij een privé pianoleraar die bij je thuis komt en lesgeeft of bij een muziekschool. Een muziekschool is meestal iets goedkoper dan een privé pianoleraar.

Het voordeel van een privé pianoleraar is dat je niet een muziekschool hoeft op te zoeken en dat deze leraar bij je thuis langskomt. Dat bespaart ook eventuele reiskosten.

Online piano leren spelen

Een ander alternatieve manier om les te krijgen is een online cursus volgen.

Online piano leren spelen wint de laatste jaren aan populariteit. Je kan alles op je eigen tempo de lessen volgen, je kan immers de lessen gewoon op internet volgen.

Online cursussen zijn in verhouding tot privé lessen erg voordelig. Dit is best logisch omdat privé lessen maar voor 1 persoon bedoeld zijn.

Deze lessen worden aangeboden door middel van een e-books en verschillende instructievideo’s. Het voordeel van deze lessen is dat je je eigen tempo kan bepalen.

Je kan voor al 60 tot en met 180 euro al een pakket met cursussen kopen waarin 20 tot 30 lessen te vinden zijn. Deze lessen heb je dan levenslang tot je beschikking.

Naast deze online cursussen is er ook veel te leren van YouTube video’s. Maar hou er rekening mee dat de kwaliteit van deze video’s erg verschillen.

Er zijn verschillende lesmethodes om piano te leren spelen. Probeer eens een prive les uit of een online piano proefles en kijk wat jou het beste bevalt.

Zo kan je voor jezelf beslissen welke lesmethode het beste bij je past.

Denk je erover om een online pianocursus te gaan volgen? Lees dan de review over de Piano Pro cursus.

Ik ben zeer positief over deze online cursus en ik wil graag mijn mening delen over deze cursus.

Stem altijd je instrument

Wanneer je een akoestische piano hebt gekocht of gehuurd is het altijd belangrijk dat je het instrument laat stemmen. Een ongestemde piano klinkt echt heel vals en dat demotiveert om te spelen.

Daarnaast zouden mensen niet graag naar je pianospel willen luisteren. later wil je wel een publiek hebben die het leuk vinden om naar je pianospel te luisteren.

Onderhoud je piano regelmatig

Het is heel belangrijk om goed voor je piano te zorgen wanneer je op een goede en vooral mooie manier wilt piano spelen.

Dat is natuurlijk door je instrument altijd te stemmen zoals beschreven in bovenstaande kopje is beschreven.

Maar er is meer onderhoud nodig aan je piano dan alleen stemmen. Het is belangrijk om ook de buitenkant en de binnenkant van de piano in topconditie te houden.

Met de juiste onderhoud aan je piano kan je piano heel lang meegaan.

De buitenkant van de piano kan je met de juiste kennis en handigheid zelf onderhouden. Maar de binnenkant is wel wat lastiger om te onderhouden.

Mijn advies is dan ook om de binnenkant van de piano aan de specialist over te laten. Dan weet je zeker dat het allemaal goedkomt.

Denk aan je houding

Het is heel belangrijk dat je een goede houding hebt als je piano gaat spelen. Een goede houding is dat je je rug recht houdt en dat je knieën een hoek van 90 graden hebben.

Als je een verkeerde houding aanneemt heb je een grote kans dat je allemaal problemen kan krijgen met je lichaam zoals last van je rug, nek en eventueel spierpijn kan krijgen.

Je kan blessures krijgen en dat wil je echt niet. Probeer dus echt op je houding te letten.

piano spelen

Vingernagels kort houden

Voordat je begint met piano spelen adviseer ik je om je nagels kort te houden. Als je nagels te lang zijn gaan ze hinderlijk op de pianotoetsen tikken en kunnen ze in de weg zitten.

Het kan vervelend zijn met piano spelen en demotiverend werken als je nagels te lang zijn.

Het is een kleine moeite om je nagels te knippen en het vergroot het pianospelen maximaal.

Gebruik makkelijke schoenen tijdens het piano spelen

Zorg ervoor dat je makkelijke schoenen aandoet voordat je begin met piano spelen. Als je puntschoenen of hoge hakken gaat dragen kan dat heel onhandig zijn als je de pedalen moet bedienen.

Stel je eens voor: Je moet voor een publiek piano spelen en je kan niet goed de pedalen bedienen waardoor je piano spel niet goed tot zijn recht komt.

Dat wilt niemand. Dus maak er een gewoonte van om makkelijke schoenen aan te doen als je gaat piano spelen.

Doe altijd een opwarming als je start

Om goed te kunnen piano spelen is het belangrijk dat je een goede opwarming doet. Rek en strek je vingers en ga recht achter de piano zitten. Zorg ervoor dat je vingers losjes op de toetsen liggen.

Ga vervolgens beginnen met toonladders door de naast elkaar witte toetsen na elkaar aan te slaan. Elke naastgelegen toets sla je dus met een naastgelegen vinger aan. Doe dit met zowel je rechter- als linkerhand.

Gebruik een metronoom

Gebruik een fysieke of een digitale metronoom. Een metronoom gaat je echt helpen om te tellen en dit is heel erg belangrijk in de muziek.

Als je geen fysieke metronoom wilt aanschaffen kan je altijd nog een metronoom op je smartphone gebruiken. Er is diverse software te downloaden op dat gebied in de appstore.

Bij je eerste pianolessen ga je veel profijt hebben aan een metronoom. Maar later als je al wat verder bent met piano spelen heb je er nog steeds profijt van.

Dus als je jezelf wilt helpen met piano leren spelen is een metronoom een MUST.

Wil je een metronoom gaan gebruiken om je piano spelen te verbeteren? Zie dit artikel over de verschillende metronomen en hoe je de metronoom het beste kan gebruiken.

piano spelen

Luister regelmatig naar pianomuziek

Als je net begint met piano spelen en je weet misschien niet welke pianomuziek je leuk vindt is het heel raadzaam en daarnaast leuk om verschillende pianonummers te luisteren.

Luister zoveel genres muziek zoals pop,klassiek,jazz enzovoort. Doe hiermee inspiratie op om te bepalen welke pianomuziek het leukst vindt.

Daarnaast is het raadzaam om pianomuziek proberen na te spelen zonder bladmuziek te gebruiken. Hiermee train je je eigen muzikale gehoor en daar kan je heel veel profijt van hebben.

In het begin zal dat heel lastig zijn maar hoe meer je oefent, hoe makkelijker het zou gaan.

Probeer het maar gewoon en je zal zien dat het gewoon een kwestie van oefenen is.

Op muziekdiensten zoals Spotify of Deezer kan je genoeg muziek vinden om te luisteren. Ook op Youtube zijn genoeg muziekvideo’s te vinden.

Er is voldoende leuke pianomuziek te vinden waarmee je veel plezier mee kan beleven!

Oefen liedjes die je zelf leuk vindt

Iedere pianist heeft wel favoriete pianonummers die hij/zij graag wilt spelen op de piano. Als je begint met piano spelen zal je eerst toch simpele liedjes en soms saaie oefeningen moeten oefenen.

Maar dat hoort er nou eenmaal bij. Als je wat verder bent met piano spelen zou je zien dat het bepaalde niveau hebt om je favoriete nummers te kunnen spelen. Dat geeft een heleboel motivatie om verder te gaan met piano spelen.

Dus conclusie: Geef niet op!

Je komt er vanzelf wel als je meer de motivatie vindt om verder te gaan met piano spelen.

Als je eenmaal op het juiste niveau zit met piano spelen kan je op Youtube veel tutorials vinden om je favoriete liedjes te kunnen spelen. Ook zijn er zat muziekboeken waar je veel pianomuziek kan vinden.

Leer beter piano te spelen door liedjes in stukken te hakken

Als je een liedje aan het leren bent probeer de liedjes in verschillende stukken te hakken. Probeer vervolgens dan een stuk individueel te oefenen tot het een stuk helemaal goed kan spelen.

Probeer eerst met de linkerhand een stuk te spelen, dan de rechterhand en als laatst allebei de handen tegelijkertijd.  Als dit goed probeer het stuk op een langzaam tempo te spelen.

Daarna kan je op een sneller tempo proberen tot je op het goede tempo van het nummer zit.

Als je een fout maakt is dat helemaal niet erg. Je begint gewoon opnieuw en blijf het stuk herhalen tot je foutloos ka

n spelen.

Begrijp piano spelen met akkoorden en bladmuziek

Er zijn veel mensen die alleen piano kunnen spelen met akkoorden of juist met alleen bladmuziek. Het is belangrijk dat je beide kunt.

Speel je enkel nummers met akkoorden? Dan zal je veel moeite om een componeert ingewikkeld stuk te spelen.

Maar speel je enkel bladmuziek? Dan zou je misschien je favoriete nummer niet kunnen spelen die niet op bladmuziek verkrijgbaar is.

Het beste is om allebei te leren. Daarmee kan je je vaardigheden met het spelen op de piano vergroten en daarnaast kan je al je favoriete nummers spelen.

Een handige akkoorden gids is voor jou opgezet om jou te leren hoe je de basis akkoorden speelt en wat de theorie achter de akkoorden is.

Ga piano spelen met andere muzikanten

1 van de leukste dingen van het piano spelen is om met andere mensen muziek te maken. Of je nou samen op de piano speelt, of dat je iemand ga begeleiden die gaat zingen.

Ook is het mogelijk om in een bandje of een orkest samen muziek te maken.

Het is echt een geweldige belevenis om samen muziek te maken en je zult er zeker geen spijt van krijgen.

Ga improviseren op piano of keyboard

Wanneer je gaat improviseren op de piano ga je muziek spelen zonder dat dit op bladmuziek is vastgelegd. Meeste mensen denken dat alleen mensen met talent kunnen improviseren op de piano, dat is echt niet waar.

Het is heel goed mogelijk om improviseren te leren. Als je maar genoeg oefent daarvoor en de motivatie hebt om te blijven oefenen.

Ik raad zeker om te beginnen met improviseren, je gaat er veel profijt van hebben als je wat verder bent met piano spelen. Je ontwikkeld een vaardigheid om pianonummers te spelen op gehoor. Dan kan je zonder bladmuziek pianonummers spelen.

Dat is een hele handige vaardigheid om te leren.

piano spelen

Geef nooit op!

De belangrijkste tip van dit blogbericht: Geef nooit op!

Het is belangrijk om nooit op te geven als je begint met piano spelen. Sommige mensen geven al snel op als het bijvoorbeeld niet lukt om een nummer te spelen of om een bepaalde techniek onder de vingers te krijgen.

Je wilt voor bepaalde redenen beginnen met piano spelen. Misschien wil je graag je favoriete nummers kunnen spelen of wil je een bepaalde moeilijke techniek willen leren. Zet met behulp van deze redenen je doelen op.

Wanneer je eenmaal toegewijd bent om je doel te gaan halen is het geen optie meer om te stoppen met piano spelen en moet je bereid zijn om alles te geven om je droom te gaan verwezenlijken.

Niemand kan zijn doelen halen zonder tegenslagen te hebben. Ik heb zelf ook genoeg tegenslagen te verduren gehad maar ik ben doorgegaan en ik heb zelf ook mijn doelen kunnen halen.

Dat kan jij ook! Als je maar genoeg doorzettingsvermogen bezit om door te gaan kan jij je doelen ook halen.

Dus zet vandaag nog je doelen op papier om je dromen te gaan verwezenlijken.

Piano spelen uitproberen

Wil je graag piano spelen uitproberen zonder dat je eerst een investering moet doen om een piano of een keyboard te kopen?

Dan is online piano spelen op de computer of een smartphone zeker een goede oplossing.

Dan kan je later alsnog een piano of keyboard kopen als je piano spelen leuk vindt en eventueel lessen gaat volgen.

Binnen 12 weken een geweldige pianist worden?

Heb je altijd al een droom gehad om piano te leren spelen, maar weet je totaal niet hoe en waar je moet beginnen? Lees dan zeker verder!

Toen ik jaren geleden begon met piano spelen wist ik ook niet totaal waar ik moest beginnen. Na een paar weken van alles uitgeprobeerd te hebben had ik uiteindelijk de pianolessen gevonden waarbij ik binnen 12 weken al de basisvaardigheden onder de knie had gekregen: De Pianoles van Rene.

pianoles van rene

Binnen 4 maanden kon ik al een mooi pianoconcert geven aan familie en vrienden.

Je had de verbaasde gezichten moeten zien!

Ze waren zo onder in indruk dat ze vroegen nog een concert te geven. Dat is toch geweldig?

Nu dat ik zelf al jaren piano speel is het mijn ambitie geworden om andere mensen te helpen om ze binnen een korte tijd alle basisvaardigheden van het piano spelen onder de knie te laten krijgen.

Daarom heb ik speciaal voor jou 8 gratis proeflessen van de Pianoles van Rene om zelf de kwaliteit van de Pianoles van Rene te ervaren. Daarnaast deel ik mijn geheime methode om binnen 12 weken al de basisvaardigheden onder de knie te krijgen om al je favoriete liedjes te kunnen spelen.

Het enigste wat je hoeft te doen is jezelf in te schrijven hier onderin. Het is maar een kleine moeite, maar je kan grote resultaten behalen als je serieus met de lessen aan de slag gaat!

Dus stop met aanklooien en schrijf je nu in! Je hebt er toch niks mee te verliezen?

3 gedachten over “Piano spelen? 17 handige tips om snel je favoriete nummers te kunnen spelen!

 1. Leuk dat je erop wees dat het belangrijk is om een piano goed te onderhouden! Ik heb altijd piano willen spelen, maar er was geen muziekschool in de buurt. Nu heb ik wat vrije tijd die ik aan mijn droom wil besteden. Ik zal ervoor zorgen dat ik mijn piano regelmatig onderhoud omdat ik op een goede en vooral mooie manier het wil spelen.

  1. Hallo Lauren,

   Het is zeker belangrijk om je piano goed te onderhouden. Je hebt dan veel langer plezier van je piano.
   Heb je al eens aan online pianoles gedacht als je geen muziekschool kan vinden?
   Ik kan het je zeker aanraden.

   Groeten,
   Oscar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *