Reviews

Pianoles van Rene review: Dé lesmethode om een geweldige pianist te worden?

pianoles van rene

pianoles van reneHeb jij altijd al de piano een mooi instrument gevonden en zou je het heel graag willen leren spelen, maar heb je geen idee hoe je moet beginnen?

Er zijn natuurlijk verschillende soorten lesmethodes om piano te leren spelen, zoals:

 1. Privé leraar inhuren
 2. Lessen nemen op de muziekschool
 3. Online cursus volgen

Bij de eerste twee opties heb je als voordeel dat één op één begeleiding krijg. Het nadeel is wel dat het erg duur is en voor mensen met een budget niet te betalen is.

Wil je toch pianolessen van kwaliteit krijgen, maar dat wel voor een goede prijs? Dan heb ik voor jou een mogelijke een hele goede oplossing: Pianoles van Rene. Daarom zal ik je in dit artikel dieper ingaan op de inhoud van deze cursus, en uiteindelijk mijn oordeel vellen over de Pianoles van Rene.

Wie is Rene Knops?

Voordat ik een oordeel ga vellen over de inhoud van de cursus, zal ik eerst kennis laten maken met Rene.

Rene Knops is 47 jaar en een echte pianist in hart en nieren. Hij speelt bijna zijn hele leven piano en hij geeft al 21 jaar! full-time piano en keyboard lessen aan jong en oud. Hij heeft aan de Royal Schools of Music klassieke piano gestudeerd. Naast dat heeft hij sociale trainingen gevolgd om zijn kennis over te brengen naar zijn leerlingen. Je kan door zijn enthousiasme zeker zeggen dat hij een grote passie heeft als het om pianoles geven gaat.

Hij heeft sinds 2001 een eigen muziekschool genaamd DEPIANO, wat zeer bekend in Tilburg en omstreken. In zijn muziekschool heeft hij zeven muziekdocenten in dienst.

Rene heeft zichzelf al vele jaren zich gespecialiseerd in online pianolessen. Rene heeft zeker ingezien dat online pianolessen vele voordelen heeft opzichte het traditionele piano onderwijs.

Naast het geven van pianoles, speelt hij zelf op professioneel niveau op diverse soorten evenementen zoals:

 1. Hij is pianist bij de popkoor band Undercover
 2. Hij geeft ook diverse soloconcerten
 3. Hij speelt de achtergrond bij diverse recepten en diners

Rene heeft ook een belangrijke overtuiging: Hij weet zeker dat iedereen piano kan leren spelen. Het maakt niet uit welke leeftijd iemand is of hoeveel geld iemand te besteden heeft. Met zijn cursus kan iedereen leren piano spelen.

De opbouw van de Pianoles van Rene

De Pianoles van Rene is zo opgebouwd dat je zonder hulp piano kan leren spelen. Maar wees maar niet bang, als je toch hulp nodig hebt, kan je dat zeker krijgen. Er is bijvoorbeeld e-mail coaching om je verder op weg te helpen, en er is een online community beschikbaar. Maar daar kom ik later nog op terug.

De pianoles van Rene is opgebouwd uit 6 kleinere cursussen waarbij diverse extra’s zijn opgenomen. Je kan het dus eigenlijk geen cursus meer noemen, maar eerder een programma.

De pianoles van Rene is hoofdzakelijk opgebouwd uit de onderstaande cursussen:

 1. De beginnerscursus
 2. De gevorderde cursus
 3. De snelstartcursus noten leren lezen
 4. Meer dan 60 liedjes om na te spelen(Tutorial video’s)

Zoals je het misschien is opgevallen is de snelstartcursus noten leren lezen apart vermeld. Het is dus niet noodzakelijk om noten te leren lezen om met de beginnerscursus te beginnen. Dat is vooral heel fijn voor mensen die niet gelijk de theorie in willen duiken.

Dus of je een totale beginner ben, of al wat verder gevorderd bent met piano spelen. Er is voor ieder wat wils.

Cursus 1: De piano beginnerscursus

Voor de totale beginner is de piano beginnerscursus ontwikkeld. Je hoeft dus geen enkele toets aangeraakt te hebben om hiermee te beginnen.

Om je zo goed mogelijk te ondersteunen met piano te leren spelen, ziet er boordevol content in:

 1. 53 lesvideos
 2. Bijbehorende PDF materiaal om eventueel uit te printen
 3. 6 weken ondersteuning via de mail

pianoles van rene

In de tientallen video’s legt Rene duidelijk en rustig uit om als beginner piano te leren spelen. Ook doet hij de oefeningen en liedjes op een rustige manier stap voor stap voor om te zorgen dat jij het goed kan volgen en kan herhalen.  De video’s zijn van goede kwaliteit en zijn heel leuk om te volgen.

Het PDF materiaal is bedoeld als ondersteunend materiaal om te gebruiken naast de video’s. Zeker handig om uit te printen om op je piano of keyboard standaard neer te zetten.  De PDFs zijn overzichtelijk en wordt soms ondersteund door een visuele uitleg.

De mail-coaching houdt in dat je zes weken mails ontvangt waarin je gemotiveerd wordt piano te blijven spelen. Je zou denken dat je niet nodig zou hebben, maar vergis je niet. In het begin heb je waarschijnlijk veel motivatie om te beginnen. Maar na een paar weken zou motivatie kunnen afzwakken omdat misschien wat moeilijker wordt of gewoon minder zin heb. Je krijgt van die mails toch extra tips en trucs om je motivatie hoog te houden en het zou zeker kunnen helpen.

Cursus 2: De gevorderde cursus

Wanneer je de beginnerscursus afgerond hebt, en wat verder gevorderd bent, kan je verder met de gevorderde cursus. Maar ook is deze cursus zeer geschikt voor mensen die misschien al een tijdje niet hebben gespeeld, en zich verder willen ontwikkelen met piano spelen.

De inhoud van de gevorderde cursus is als volgt:

 1. 30 lesvideo’s
 2. Bijbehorende PDF materiaal om eventueel uit te printen

Dit is echter alleen nog de basis van de cursus. Er zijn namelijk ook nog diverse liedjes om te leren spelen. Natuurlijk krijg je bij de gevorderde cursus ook de ondersteuning van Rene wanneer je vragen hebt of ergens niet mee uitkomt.

De 30 lesvideo´s gaan wat dieper in op de techniek dan in de video´s van de beginnerscursus en zijn de liedjes die je gaat leren wat moeilijker. Ieder pianonummer en/of oefening vraagt om een eigen benadering en daardoor een stuk uitdagender. Wanneer je al een beetje piano kan spelen, is de gevorderde cursus een hele goede aanvulling om nog beter piano te leren spelen.

Net zoals bij de beginnerscursus zijn de bijgeleverde PDF bestanden een hele goede toevoeging voor de video´s. Het is altijd heel fijn om bijvoorbeeld de PDF bestanden uit te printen en op je piano of keyboard standaard te zetten. Dan hoef je niet altijd de video´s te herhalen.

Maar doe vooral wat jij het makkelijkst vindt. Als jij alleen de video´s wilt gebruiken, is dat zeker ook prima.

Cursus 3: Notencursus Piano

Deze cursus is niet noodzakelijk om piano te leren spelen. De notencursus staat namelijk los van de beginner en de gevorderde cursus.

Maar de piano notencursus bestaat wel niet voor niks. Het is namelijk belangrijk als je verder in de muziek wilt gaat je dan noten kan lezen.

Wanneer je eenmaal noten kan lezen kan je namelijk elk muziekstuk spelen dat op bladmuziek is afgedrukt. Dat maakt het veel makkelijker om pianomuziek te leren en heb je natuurlijk ook veel meer keuze uit muziekstukken.

De notencursus piano bestaat uit het volgende:

 1. 7 HD video´s
 2. Bijbehorende PDF bestanden

Mijn ervaring met deze cursus is trouwens wel goed. Rene begrijpt namelijk heel goed hoe lezen en begrijpen van noten in elkaar steekt, en hij weet ook precies hoe hij deze kennis moet overbrengen.

Ik raad je zeker aan om tenminste even aan de cursus te beginnen. Als je wat verder met piano leren spelen bent, kan noten lezen en begrijpen een hele goede toevoeging zijn.

Meer dan 60 naspeelliedjes

En natuurlijk moeten er liedjes gespeeld worden. Rene heeft meer dan 60 tutorials voor naspeelliedjes opgezet. En dat is nog lang niet alles.

Rene heeft voegt namelijk regelmatig naspeelliedjes toe. Zo hoef jij je nooit te vervelen.

Dit zijn sowieso de liedjes die je terug ga vinden:

 1. Kerstliedjes
 2. Sinterklaasliedjes
 3. Meer dan 50 andere naspeelliedjes(inclusief top 40 muziek)

Je hoeft alvast niet bang te zijn dat er niks voor jou bij zit. Er is namelijk keuze genoeg in alle genres muziek die je maar kan bedenken.

Hieronder is een voorbeeld te vinden om Home van Dotan te spelen:

Ik raad je wel aan om minstens de beginnerscursus gevolgd te hebben. Sommige naspeelliedjes hebben een aardig moeilijkheidsgehalte en je wilt natuurlijk niet gelijk ontmoedigd worden als het liedje te moeilijk is om te spelen.

Ervaringen van andere deelnemers

Ik kan je vertellen dat mijn ervaring met de pianoles van Rene heel erg goed is. Maar het is natuurlijk altijd beter om ook meningen van andere mensen te horen.

Daarom heb ik wat verder gezocht online en ik heb de volgende ervaringen gevonden:

Martijn-van-Gils  Ik kan online pianoles zeker aanraden! Veel mensen zijn vaak sceptisch over het volgen van online les, maar het is een goede, duidelijke lesstof met een goed verloop van niveau. Daarnaast heb je ook nog een super goede leraar die veel kennis heeft over de piano, het platform met passie uitbreid en zelfs online voor persoonlijke feedback zorgt!

Ton-van-den-Bragt

Op veel pianoles sites is er 1-richting verkeer. En dat is het grote verschil met deze site: er is duidelijk 2-richting verkeer. René, je neemt er heel ruim de tijd voor en daar heb ik bewondering voor. Hierdoor ontstaat geen digitaal sfeertje, maar een sociaal sfeertje, en dat maakt het aantrekkelijk om de site te bezoeken en geeft je meer plezier in het leren spelen op de piano en keyboard.

Rick-Eijgenraam

Na 3 weken geleden begonnen te zijn met deze onlinecursus speel ik inmiddels ‘oh when the saints’, ‘happy birthday’ en ‘amazing grace’. Ook de akkoorden met Guus Meewis meespelen gaat als een tierelier. Eerlijk is eerlijk.. dit is allemaal niet zo heel moeilijk door mijn oude piano ervaring. het is een verademing om naar de duidelijke tekst en uitleg van René te luisteren. Blij met deze invalshoek en ik hoop erg dat ik op deze wijze zelfstandiger en vrijer kan leren spelen, in plaats van in de bladmuziek ‘gevangen’ te zitten.

Zoals je kan zien zijn andere deelnemers van de pianoles van Rene net zo enthousiast als ik zelf.

Wat krijg je nu als je de Pianoles van Rene koopt

De inhoud

Je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat de de Pianoles van Rene niet 1 cursus is. Pianoles van Rene is namelijk een heel programma met diverse cursussen ingebakken.

Er zit een hele duidelijke structuur in het programma en daarbij je krijg je ondersteuning van Rene zelf.

Ik heb nog heel het programma hieronder voor je samengevat:

 1. Beginnerscursus met 53 video´s(inclusief 6 weken coaching)
 2. Gevorderde cursus met 30 video´s
 3. Notencursus met 7 video´s
 4. Sinterklaasliedjes in 5 video´s
 5. Kerstliedjes in 5 video´s
 6. Meer dan 50 andere naspeelliedjes(en dit blijft nog groeien)
 7. Onbeperkte ondersteuning van Rene via de mail en op het forum
 8. Toegang het besloten forum en online omgeving

Levenslange toegang met gratis updates

Wanneer je de pianoles van Rene aanschaft krijg je levenslange toegang tot de cursus. Dat is heel wat anders dan bij sommige online cursussen waar je tientallen euro´s per maand aan abonnementsgeld moet betalen.

Ook wordt de inhoud van het programma regelmatig aangevuld en verbeterd. Ook voor deze updates hoeft uiteraard niet bijbetaald te worden.

Dat is voor een fanatieke pianist natuurlijk ideaal. Je kan immers blijven leren zonder dat je een enkele cent meer hoeft uit te geven.

Voordelen van Pianoles van Rene

Als je het programma van de Pianoles van Rene vergelijkt met les krijgen van een privé leraar of bij een muziekschool, zijn de verschillen behoorlijk groot.

Je kan namelijk de pianolessen op je eigen tempo en thuis volgen. Ook de prijsverschillen zijn groot als je het vergelijkt met reguliere pianolessen. Bij een privé leraar of een muziekschool betaal je al gauw 20 tot 40 euro per uur!

Je bespaart dus enorm veel geld als je de Pianoles van Rene gaat volgen.

Soms kan als nadeel bij online pianoles zijn is dat je weinig tot geen ondersteuning krijgt, wat je natuurlijk bij reguliere lessen wel krijgt.

Maar dat is geen enkel probleem bij de Pianoles van Rene. Er is namelijk een grote online community aanwezig, Je kan hier al je vragen stellen aan Rene zelf, maar ook aan andere pianisten. Het is natuurlijk leuk om met andere pianisten te praten omdat jullie dezelfde ervaringen delen.

Omdat het leren van piano best wel moeilijk is, is het belangrijk om mensen om je heen hebt die hetzelfde doormaken als jij. Zo wordt je gemotiveerd om verder te oefenen en te blijven leren, ook al heb je soms niet veel zin.

Kosten van Pianoles van Rene

Het complete programma dat in deze review is besproken kost je eenmalig 197 euro. Dat is natuurlijk veel geld om in 1 keer te betalen.

Maar denk eens hierover na: Als je reguliere lessen gaat volgen, dan ben je tussen de 20 en 40 euro per uur kwijt. Je hebt de kosten van de Pianoles van Rene er al binnen 4 tot 8 uur eruit. Als je het zo bekijkt dan is de Pianoles van Rene een koopje!

Als je echt toch teveel geld vindt om in een keer te betalen, heb je altijd nog de mogelijkheid om in 12 termijnen te betalen. En de eerste maand betaal je maar 1 euro. Je kan deze maand als een soort proefmaand zien om te kijken of het lesprogramma iets vindt.

Als je toch niet helemaal tevreden bent met het lesprogramma, is dat geen enkel probleem. Je hebt namelijk de mogelijkheid binnen 30 dagen je geld terug te krijgen.

Let wel op: Als je in termijnen betaalt dan betaal je in totaal wel iets meer dan wanneer je eenmalig het lesprogramma aanschaft. Het is dus de keuze die je zelf moet maken.

8 gratis proeflessen downloaden!

Wil je graag Pianoles van Rene uitproberen? Dan kan dat zeker! Ik kan je namelijk 8 gratis proeflessen versturen, zonder enige extra kosten.

Verstuur mij direct de gratis proeflessen!
Beoordeling
Datum beoordeling
Productnaam
Pianoles van Rene
Beoordeling van de auteur
51star1star1star1star1star

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *