Piano kopenPiano's en keyboards

Silent piano: Wat is het en wat zijn de voordelen?

silent piano

silent pianoMisschien heb je er al eens van gehoord of weet je totaal niet wat het is: een Silent piano.

En het is ook niet zo heel gek wanneer je er nog nooit van gehoord hebt. Het is namelijk een van de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de piano’s.

Met een Silent piano kan je namelijk ook met een koptelefoon op spelen.

En ik kan mezelf voorstellen dat het raar klinkt: akoestische piano met een koptelefoon op, maar het is zeker mogelijk.

Maar je kan dan wel op een akoestische piano spelen zonder dat je familie of je buren last hebben van jouw pianospel.

Je kan gewoon op elk tijdstip en op elke plaats spelen zonder iemand te storen. Dat is perfect voor iedere  pianist!

In dit artikel vertel ik je hoe een Silent piano werkt en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is een Silent piano?

Zo als je waarschijnlijk zelf al kan raden is Silent piano naar het nederlands vertaald “stille piano”. Zoals de naam eigenlijk al zegt, een stille piano.

Het is dus alleen mogelijk dat de pianist de klanken hoort die hij of zij aanslaat door middel van een koptelefoon. Perfect om niemand tot last te zijn.

Maar het mooie van een Silent piano is dat het gewoon ook een akoestische piano is. Wanneer je niemand stoort met jouw pianospel kan je gewoon zonder koptelefoon verder.

Hoe werkt een silent piano?

Maar hoe werkt dan een Silent piano?

Een Silent piano heeft een apart systeem dat ervoor zorgt dat de hamers in de akoestische piano de snaren niet meer kunnen aanraken.

Dit systeem is aan te zetten door een aparte hendel over te halen of een pedaal in te drukken. Dat is per Silent piano verschillend.

Bij een Silent piano zijn verschillende sensoren onder de toetsen bevestigd. Wanneer er vervolgens een toets ingedrukt wordt ziet de sensor dat.

De sensor stuurt vervolgens een signaal naar de klankenmodule. De klankenmodule zorgt ervoor dat de juiste klank naar de hoofdtelefoon gestuurd wordt.

En zo hoor je uiteindelijk de klank in je koptelefoon.

Bij de meeste Silent piano’s is deze klankenmodule onder het klavier bevestigd. Je kan met behulp van knopjes de klank van de Silent piano regelen.

Ook sluit je hierop je koptelefoon aan.

Zo gaat niemand last hebben van jouw piano spelen en stoor je niemand ermee.

yamaha silent piano

Voordelen Silent piano

Een Silent piano heeft vele voordelen tegenover de normale akoestische piano of een digitale piano.

Het is natuurlijk heel fijn dat je niemand kan storen tijdens het piano spelen, maar toch op een akoestische piano kan spelen. En met een kleine omzetting van een pedaal of hendel krijg je de “echte” piano klanken weer te horen.

Maar waarom zou je dan niet gelijk een digitale piano kopen zou je denken. Een digitale piano kopen is veel goedkoper dan een Silent piano.

Dat heeft 1 belangrijk reden: de aanslaggevoeligheid. Op een digitale piano zou je nooit dezelfde aanslaggevoeligheid ervaren dat je op een akoestische piano hebt.

Er zijn digitale piano’s die er in de buurt komen, maar het zou nooit helemaal lukken.

Ook neemt een stille piano niet meer ruimte in dan een normale akoestische piano. Het enige wat eigenlijk extra is, is een kastje dat onderin de piano wordt geplaatst.

Dus je hoeft niet bang te zijn dat de piano niet gaat passen in je huis.

Het is daarom een perfect instrument voor beide werelden. Je kan op een “echte” piano spelen en de mooie klanken horen wanneer je bijvoorbeeld alleen thuis bent. Maar je kan ook met een koptelefoon spelen wanneer je niemand wilt storen.

Nadelen Silent piano

Het mooie van een stille piano is dat er heel weinig nadelen te vinden zijn.

Het enige waar je op moet letten is dat de piano wat meer onderhoud dan een reguliere akoestische piano eist. Er gaan uiteindelijk delen van het systeem kapot, dat gebeurd immers bij elk elektrische apparaat. Daar is eenmaal niks aan te doen.

Maar daar hoef je je geen zorgen over te maken in de eerste jaren. Wanneer het systeem wat ouder wordt, is het echter nodig om meer onderhoud uit te voeren.

Wat sommige mensen ook als nadeel zullen kunnen ervaren is dat ze het niet fijn vinden om met een koptelefoon op te spelen.

Maar ja, dat is toch het hele punt van een Silent piano. Zonder koptelefoon wordt het moeilijk om op een stille manier piano te spelen.

Het is meer een kwestie van geven en nemen. Je wilt natuurlijk wel je familie of je buren tevreden houden.

silent piano

Extra functionaliteiten

Wanneer je interesse hebt om een Silent piano te kopen, is het handig om te kijken wat voor extra’s de piano te bieden heeft.

Hieronder een overzicht met extra’s die heel nuttig kunnen zijn:

Sequencer

Wat ook op veel digitale keyboards of keyboards aanwezig is een sequencer. Met een sequencer kan je je eigen pianospel opnemen.

Je gaat een stuk spelen terwijl de sequencer dit opneemt. Je kan dan later het opgenomen gedeelte weer terug luisteren.

Echt heel handig om je eigen piano spelen te evalueren. Je kan namelijk je eigen fouten en/of slordigheden ontdekken en daardoor jezelf verbeteren.

Super handig als je aan het studeren bent. Daarom een echte aanrader om als extra erbij te hebben.

Tweede koptelefoon aansluiting

Wat sommige mensen missen bij een Silent piano is dat er maar 1 iemand piano kan spelen. De rest zal het natuurlijk niet horen.

Fabrikanten hebben daarvoor een oplossing bedacht: Sommige systemen hebben een tweede plug om je koptelefoon aan te sluiten.

Dit is zeker voor mensen aan te raden die samen piano spelen of gewoon mee willen luisteren.

Polyfonie

De polyfonie van een piano is ook heel belangrijk. Dat maakt niet uit of het een normale of een Silent piano is.

De polyfonie is het aantal klanken dat je tegelijkertijd kunt horen. Bij de meeste akoestische piano’s is dat meestal 88 klanken, maar bij een Silent piano kan dat aantal wel lager liggen.

Bij het gebruik van de pedalen of quatre-mains kan het een negatieve invloed hebben. Het kan voorkomen dat tonen wegvallen en dat kan vervelend en/of storend zijn.

Dus let erop dat de polyfonie niet te laag is. Misschien is  het slim om een Silent piano eerst uit te proberen en te kijken of je hier geen last van hebt.

Computeraansluiting

Sommige Silent systemen hebben een MIDI aansluiting om je computer of laptop aan te sluiten. Zo is het mogelijk dat je computer en de piano met elkaar kunnen communiceren.

Je kan informatie sturen van de piano naar de computer of andersom.

Het is dan bijvoorbeeld ook mogelijk om de geluiden van je piano naar de computer te sturen en deze geluiden op je computer op te nemen.

Heel leuk om daarmee zelf muziekstukken te maken.

silent piano

Silent piano aanschaffen

Nu je eenmaal weet wat de Silent piano inhoud en wat de grootste voor en nadelen zijn is het tijd om er 1 te krijgen.

Er zijn twee mogelijkheden om een Silent piano te krijgen:

 • Je huidige akoestische piano ombouwen naar een Silent piano
 • Een nieuwe of tweedehands Silent piano kopen

Huidige akoestische piano ombouwen

Een van de mogelijkheden is om je huidige akoestische piano te laten ombouwen naar een Silent piano. Het is de goedkoopste optie als je al een akoestische piano hebt.

Zoals al eerder gezegd neemt de piano na de inbouw geen extra ruimte in. Er wordt namelijk een klein kastje geplaatst rechts of links onder het klavier.

En daarbij wordt de originele piano niet aangetast. Wanneer het systeem is uitgeschakeld, kan je gewoon weer spelen op je oude vertrouwde piano.

Ook zal het ingebouwde systeem geen schade doen aan je piano. Maar laat dan wel het systeem inbouwen door een specialistisch bedrijf.

Dat kan wel iets duurder zijn, maar dan weet je zeker dat er geen problemen optreden en geen schade wordt toegebracht aan je piano.

De kosten van het inbouwen van een Silent systeem kan per akoestische piano of vleugel variëren per merk en de extra functionaliteiten van de systemen.

Hou je er rekening mee dat de goedkoopste systemen vanaf 1000 euro beschikbaar zijn.  De prijzen kunnen oplopen wanneer je bepaalde extra’s wilt hebben.

Dit zijn enkele merken die een Silent systeem kunnen leveren en ook eventueel kunnen inbouwen:

 • Silent Piano
 • Quiet-Time
 • Day & Night
 • Anytime

Een Silent Piano kopen

Als je nog niet in bezit bent van een piano, is het beter gelijk een Silent piano te kopen. Een Silent piano is wel wat duurder dan een traditionele akoestische piano, maar je hoeft je dan geen zorgen te maken over het inbouwen van een Silent systeem.

Dit zijn enkele merken die kant en klare Silent piano’s verkopen:

 • Yamaha
 • Kawai
 • Schimmel
 • Seiler
 • Bösendorfer

Maar let erop dat een goede Silent piano al snel minimaal 5000 euro kost. Als je budget wat kleiner is kan ik je aanraden om een tweedehands Silent piano aan te schaffen.

Om je te helpen met het kiezen van de juiste Silent piano,  heb ik voor jou een paar mooie Silent piano’s op een rijtje gezet die wel betaalbaar zijn.

Yamaha U1

De Yamaha U1 is al vele jaren de best verkochte piano van Yamaha, maar ook de beste verkochte piano ter wereld.

Deze piano wordt veel gebruikt voor muziekscholen, professionele muzikanten maar ook voor de thuispianist die het piano spelen als hobby heeft.

Yamaha u1

De speelaard van het mechaniek wordt door heel veel pianisten als heel prettig ervaren. Ook is deze piano geliefd door jazz muzikanten door de dynamische toon van de Yamaha U1.

Het is wel een redelijke dure aanschaf. Je kan vanaf 9000 euro een heel nieuw exemplaar op de kop tikken.

Kawai K15

De Kawai K15 is het instapmodel van de K serie van Kawai en geeft een ronde, mooie toon.

Het strakke model van de Kawai past vooral heel mooie in een modern interieur. Deze piano is uitgevoerd met het Kawai ATX silent systeem.

Kawai K15

Ook heeft deze piano een polyfonie van 192 en twee koptelefoon aansluitingen.

Het is daarom een geschikte Silent piano voor elke beginnende, maar ook ervaren pianist. Deze piano is ook goedkoper dan de Yamaha U1.

De prijzen beginnen vanaf 4000 euro bij deze piano.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *