Piano spelenPiano theorie

Vingerzetting op de piano: Ontdek het geheim om de perfecte vingerzetting te realiseren!

vingerzetting op de piano

vingerzetting op de piano

Een probleem dat bij veel beginnende pianisten voorkomt is de verkeerde vingerzetting op de piano. Het is namelijk best lastig om je vingers goed op de klavier van de piano te plaatsen.

En omdat het zo moeilijk is om je vingers goed te plaatsen, is het zo makkelijk om juist de verkeerde vingerzetting aan te leren. Ik weet namelijk zelf hoe waar dat is!

Toen ik zelf begon met piano leren spelen, wilde ik zo goedkoop mogelijk piano leren spelen. Daarom ging ik een gratis Youtube cursus volgen. Dat was de grootste fout die ik had kunnen maken.

Waarom is de juiste vingerzetting zo belangrijk?

Ik kwam er later achter dat de cursus van slechte kwaliteit was en ik een totaal verkeerde vingerzetting had aangeleerd. Ik kon namelijk wel de simpele liedjes spelen met een paar vingers, maar ik kon niet de moeilijkere liedjes spelen door de onjuiste vingerzetting. Vervolgens moest ik weer de verkeerde vingerzetting weer afleren, wat heel veel moeite heeft gekost.

Later ben ik er dus achter gekomen dat goede en kwalitatieve pianolessen de belangrijkste factor is om een juiste vingerzetting te ontwikkelen. Na lang zoeken naar de perfecte pianolessen, ben ik een paar jaar geleden begonnen met de Pianoles van Rene.

De juiste vingerzetting wel aangeleerd met de Pianoles van Rene

Met Pianoles van Rene heb ik wel de juiste vingerzetting aangeleerd, en daar heb ik zoveel plezier van. Nu kan ik ook de moeilijkere pianomuziek spelen, zonder enige problemen.

Als jij niet dezelfde fout wilt maken als mij, zorg dan gelijk dat je kwalitatieve pianolessen gaat volgen, daar doe je jezelf een grote gunst mee. Als het om kwalitatieve pianolessen gaat, dan raad ik de Pianoles van Rene zeker aan.

pianoles van rene

Ik ga er verder niet op in, maar als je nieuwsgierig bent geworden naar de Pianoles van Rene, lees dan mijn review over de pianoles van Rene. Als het aan mij ligt één van de beste en meeste complete pianolessen die je in Nederland kan vinden.

Om je alvast op weg te helpen met je vingerzetting geef ik je nog wat andere tips wat ik van Pianoles van Rene geleerd heb. Maar het beste is om gewoon gelijk te beginnen met goede en kwalitatieve pianolessen, daar ga je het meeste uit halen.

Maar wat is dan een goede vingerzetting?

Dat is natuurlijk de belangrijke vraag. En het goede antwoord is om te leren piano spelen met 10 vingers(het tienvingersysteem).

En begin gelijk met het tienvingersysteem aan te leren. Het kan in het begin best moeilijk zijn om met tien vingers tegelijkertijd te spelen.

Maar als je het eenmaal gewend bent, zul je gelijk merken dat het helemaal niet moeilijk is om met tien vingers tegelijkertijd te spelen.

Het is eenmaal veel makkelijker om iets aan te leren, dan af te leren.

Het tienvingersysteem gebruiken

De juiste vingerzetting kan je natuurlijk alleen aanleren als je weet waar je je vingers op de toetsen moet plaatsen.

Om je daarmee te helpen krijgen alle vingers een eigen nummer:

  • Pink = nummer 5
  • Ringvinger = nummer 4
  • Middelvinger = nummer 3
  • Wijsvinger = nummer 2
  • Duim = 1

Hieronder wat handige tips om de vingerzetting correct te krijgen:

Je handen bol neerzetten

Om je vingerzetting goed onder de knie te krijgen, is het ook heel belangrijk dat je houding van je handen ook correct is.

Lift je handen op en beeld je in dat er onder je handen een bubbel of bal zit.\

vingerzetting op de piano

Als je het goed is, raak je de toetsen met de toppen van je vingers.

Deze houding van je handen en vingers zal in het begin best onwennig zijn, maar noodzakelijk om goed piano te kunnen spelen.

Met deze houding kan je later moeilijkere pianostukken heel soepel spelen. Ook zal het overpakken van de toetsen veel makkelijker gaan.

Je vingers nummers geven

Om het tienvingersysteem te laten werken, is het belangrijk om de bovenstaande nummers aan je eigen vingers te koppelen.

Het is de beste manier om te weten welke vinger welke toets aan moet slaan. Je geeft jou dan ook een goed overzicht tijdens het piano spelen.

Deze nummers komen zeker terug in online pianocursussen of in bladmuziek. Dus gebruik dit in je voordeel en pas deze tip toe.

Sla de toetsen niet al te hard aan

Het is een heel bekend probleem bij de beginnende pianist, maar ook bij sommige ervaren pianisten: Te hard de toetsen indrukken.

Het pianostuk dat je speelt wordt veels te hard, en daardoor wordt het een niet mooi samenhangend geheel.

Ook kan je last krijgen van je vingers doordat je vingers heel snel moe worden.

Probeer juist niet geforceerd hard op de piano te spelen, maar juist de ene toets wat zachter dan de andere toets. Probeer je vingers te laten “dansen” over het klavier. Je zult merken dat je piano spelen veel mooier wordt.

Je handen op gelijke hoogte als je ellebogen

Door je handen op dezelfde hoogte te houden als je ellebogen, zweven je vingers het ware boven het klavier.

Daardoor raken je vingers veel minder snel verkrampt en kan je veel langer spelen.

Maar dit heeft ook invloed op een betere houding voor de piano, waardoor je juist pijn in je rug kan voorkomen, wat sowieso heel belangrijk is.

Tips voor oefeningen vingerzetting op de piano

Om te oefenen om de juiste vingerzetting op de piano te krijgen zijn hieronder wat handige tips neergezet:

Toonladders oefenen

Wat 1 van de beste oefeningen is om je vingerzetting te oefenen, is toonladders spelen.

Hieronder is de toonladder van D neergezet inclusief de vingerzetting. Speel deze toonladder heen en terug en kijk of dit lukt.

vingerzetting op de piano

Start eerst met je rechterhand en vervolgens met de linkerhand. Zo train je allebei je handen.

D – E – F – G – A – B – C – D

1     2    3    1    2    3    4     5

Andere oefeningen

Er zijn diverse lesboeken met veel oefeningen om je vingerzetting heel effectief te oefenen. Dan train je naast de juiste vingerzetting ook je spieren van je vingers.

Maar ook in verschillende online pianocursussen leer je de juiste vingerzetting.

Oefen langzaam

Een andere goede tip is om altijd te beginnen met een oefening of liedje eerst langzaam beginnen te spelen.

Je leert daardoor de juiste vingerzetting, wat heel noodzakelijk is om de oefening of liedje later sneller te kunnen spelen.

Je zult merken dat het spelen een stuk beter gaat als je de juiste vingerzetting onder de knie hebt.!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *