Piano hulpmiddelen

Metronoom gebruiken om piano te leren spelen?

metronoom

metronoomOf je nou een beginnende of een ervaren pianist bent, een metronoom is voor beide kampen een onmisbaar ding.

Maar voor de beginnende pianist is dit apparaat gebruiken echt een MUST om op een goede manier piano te leren spelen en een ritmegevoel te krijgen.

In dit artikel wordt ingegaan hoe een metronoom nou eigenlijk werkt en hoe je een metronoom het beste kan toepassen om je piano spelen te verbeteren.

Ook vertel ik daarbij welke soorten metronomen er allemaal beschikbaar zijn om te gebruiken.

Wat is een metronoom?

Wat is nou eigenlijk een metronoom? Het is eigenlijk niets meer dan een apparaatje dat een bepaald ritme geeft met behulp van allemaal constante tikjes of biepjes.

Hiermee kan je makkelijker een bepaalde snelheid van een nummer aanhouden.

Je kan het apparaat zelf instellen welk tempo de biepjes moeten klinken. Dat wordt aangegeven met aantal biepjes per minuut.

Als je bijvoorbeeld het tempo op honderd zou instellen zou dat betekenen dat je precies 100 biepjes per minuut zou horen.

Welke soorten metronomen zijn?

Er zijn verschillende soorten metronomen om te gebruiken:

Mechanische metronoom

Dit is de echt de old school versie van de metronoom en heeft een ouderwetse en antieke uitstraling.

De mechanische metronoom is ook aardig oud; Het werd uitgevonden in Amsterdam in 1812 uitgevonden door de Duitse uitvinder Dietrich Nikolaus Winkel.

Het heeft de vorm van een steile pyramide. Het bestaat uit een uurwerk net zoals een klok met daarin een omgekeerde slinger.

Deze slinger wordt dan regelmatig heen en weer bewogen om dan hoorbare klikjes te laten klinken.

Sommige muzikanten vinden de regelmatige beweging van de slinger ook erg behulpzaam om ritme te houden en de maat aan te houden.

Om het ritme van de mechanische metronoom te veranderen is het de bedoeling dat je het gewichtje van de slinger te verplaatsen. Dit kan je doen door het schuifje te verplaatsen op de achterkant van de metronoom.

Meestal is er een schuifje aanwezig met een 3,4 en een 6. Met dit schuifje kan je een belletje laten klinken bij de eerste tel van de maand. De 3,4 en 6 staan voor de maatsoort. Als je het schuifje op de drie zou zetten zou bij de eerste tel van een driekwarts(3) maat een belletje horen. Datzelfde geld ook voor de vierkwartsmaat(4) en een zeskwartsmaat(6)

Zo weet je precies wanneer de eerste tel begint bij de ingestelde maatsoort.

Het is dus niet zo moeilijk om deze metronoom in te stellen om het juiste ritme te krijgen. Maar zoals je in het volgende kopje gaat lezen is een elektronische metronoom makkelijker te gebruiken.

Het is dus alleen raadzaam om een mechanische metronoom aan te schaffen als je van de ouderwetse en/of antieke uitstraling houdt.

Ik denk dat deze metronoom ook een leuk meubel kan zijn en dat het zeker goed past bij een klassieke akoestische piano.

Een mechanische metronoom kost tussen de 20 en 40 euro.

Elektronische metronoom

Een moderner versie van de metronoom is de elektronische metronoom. Een elektronische is zeker makkelijker te gebruiker dan een mechanische.

Het is een klein apparaatje en is dan ook makkelijker om te verplaatsen en mee te nemen dan de mechanische variant.

Een elektronische metronoom kan natuurlijk het ritme aangeven. Daarnaast kan deze metronomen ritmes aangeven in een puls maar geven ze ook een lichtsignaal om je muzikant beter te helpen met ritme aanhouden.

Geavanceerde elektronische metronomen zijn ook programmeerbaar om in elk gewenst ritme of metrum in te stellen. Ook hebben deze apparaten meestal een ingebouwd stemfunctie om je piano te kunnen stemmen. Dat scheelt dan weer een stemapparaat kopen.

Als je van plan bent om een keyboard te kopen hoef je je waarschijnlijk niet eens zorgen te maken om een losse metronoom te kopen. Een keyboard heeft meestal een ingebouwde metronoom aan boord om je te helpen met ritme te houden.

elektronische metronoom

Een elektronische variant wordt aangeraden als je net met piano spelen begint. Deze metronomen zijn heel makkelijk in te stellen en hebben meestal andere handige functies om de pianist te helpen met spelen.

Een elektronische metronoom hoeft echt niet veel te kosten. Zo rond de 20 euro heb je er al 1.

Digitale metronomen

Daarnaast is er een alternatief om metronomen te gebruiken op de computer, smartphone of een tablet.

Als je op Google zal zoeken op metronoom kom je genoeg online metronomen tegen die heel makkelijk in te stellen zijn. Daarnaast zijn deze online metronomen ook nog gratis te gebruiken.

Metronoom instellen

Je hebt natuurlijk pas wat aan een metronoom als je het kan instellen en kan laten tikken.

Op een digitale metronoom zie je een cijfer op het scherm staan, maar waar staat dat cijfer eigenlijk voor?

Dat cijfer staat voor het aantal tellen per minuut. Als het apparaat bijvoorbeeld 100 aangeeft betekent dat het apparaat 100 tikken per minuut zal geven. Dit kan heel handig zijn als je op de piano bladmuziek gaat spelen. Bij bladmuziek is meestal wel een tempo aanduiding gegeven, zoals Largo of Adagio.

Hieronder is een lijstje gegeven van de verschillende tempoaanduidingen:

  • Largo (40-60)
  • Adagio(66-76)
  • Adante(69-84)
  • Moderato(88-104)
  • Allegretto(108-120)
  • Allegro(126-138)
  • Vivace(144-160)
  • Presto(168-192)
  • Prestissimo(200-208)

Zoals je kan zien zijn er heel wat tempo aanduidingen om muziekstukken het juiste tempo te geven. Als je een bepaald nummer wilt gaan leren hoef je het natuurlijk niet gelijk op het aangegeven tempo te spelen.

Oefen het eerst op een tempo dat jij het goed kan spelen en voer het tempo naar het gewenste niveau op.

Hoe kan je het beste de metronoom gebruiken?

Het tempo dat je in de metronoom moet instellen ligt aan wat voor pianonummer je wilt gaan spelen. Is het een snel pop nummer of een langzamere ballade? Het hangt ook af op welk niveau je piano kan spelen. Misschien speel je snel nummer weer wat langzamer of een langzaam nummer weer wat sneller omdat het mooier klinkt of dat het beter bij je niveau past.

Maar als je net begint met piano spelen is het heel raadzaam om het op een laag tempo in te stellen om aan de piano en het pianonummer te wennen.

Het is wel zeer belangrijk om eerst het nummer foutloos kan spelen op het lagere tempo. Als dat eenmaal lukt kan je het tempo opschroeven.

Als je op het hogere tempo meer fouten gaat maken is het verstandig om het tempo weer omlaag te schroeven.

De moeilijke stukken kan je het best apart oefenen en eventueel op een lagere tempo dan de rest van het stuk. Oefen eerst met beide handen apart om de vingerzetting te oefenen van het pianonummer. Vervolgens oefen je met beide handen steeds opnieuw het nummer om het onder de knie te krijgen.

Je kunt natuurlijk altijd in een strak ritme spelen, maar het is ook belangrijk dat je gevoel en emotie in de muziek krijgt.

De metronoom is zeker handig om te gebruiken als handig apparaat om bijvoorbeeld moeilijke ritmische stukken onder de knie te krijgen. Maar zet die metronoom ook eens uit om je eigen gevoel voor muziek te ontwikkelen.

Gebruik dus dat apparaat om je te helpen met studeren en gebruik je eigen gevoel voor muziek om een eigen versie van het pianonummer te maken.

Is een metronoom ook voor jou geschikt?

Sommige mensen kunnen eigenlijk niet zonder het apparaat om te studeren en gebruiken hem altijd.

Andere mensen gebruiken het alleen maar om moeilijke stukken te oefenen en gebruiken het veel minder. Ze krijgen stress en misschien wel een opgejaagd gevoel van het getik. Ze gebruiken het alleen maar als het echt moet.

Je zou voor jezelf moeten uitvinden of het fijn vindt om met een metronoom te gaan werken. Probeer het gewoon uit.

Ik adviseer wel als beginnende pianist een metronoom te gebruiken om te oefenen. Je kan later altijd nog beslissen of de metronoom veel, weinig of natuurlijk helemaal niet gaat gebruiken.

Een gedachte over “Metronoom gebruiken om piano te leren spelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *