Piano kopen

Piano kopen? Handige koopgids om jouw droompiano te kopen!

Wanneer je van plan bent om piano te gaan spelen en op pianoles wil is het verstandig om een eigen piano of keyboard te kopen.

Er zijn veel mogelijkheden om een piano te kopen of te huren en het is dan ook moeilijk om een goede keuze te maken welke piano of keyboard bij je past.

In dit artikel wordt er handige informatie gegeven om een piano of keyboard te kopen die bij je past.

Keyboard of (Digitale) piano kopen?

Als eerst moet je beslissen of je een akoestische piano(klassieke), digitale piano of een keyboard wilt kopen.

Er zijn verschillende instrumenten om piano op te leren spelen:

  • Akoestische piano
  • Digitale piano
  • Keyboards

De verschillende piano’s en keyboards hebben allemaal verschillende eigenschappen en eigen voor- en nadelen. Je zou de verschillende instrumenten uit moeten gaan proberen om het instrument te vinden dat bij je past.

Als je eenmaal hebt besloten welke piano of keyboard je wilt kopen moet je nog besluiten of je een nieuwe of tweedehands piano of keyboard wilt kopen. Ook wordt er besproken waar je het beste een piano of keyboard kan kopen.

In de volgende kopjes ga ik daar verder op in.

Akoestische piano kopen

Als je een akoestische piano wilt kopen bij een muziekwinkel kan dat een behoorlijke aanschaf zijn. En goede beginnerspiano kan al gauw 2500 tot 3000 euro kosten. En dat zijn dan de goedkopere modellen.

Dat is natuurlijk veel geld, maar daarvoor koop je wel een nieuwe piano waarmee je echt jaren vooruit mee kan.

Er zijn veel voordelen om bij een muziekwinkel een piano te kopen. Een pianowinkel geeft normaal tot en met vijf jaar garantie. Dat kan veel ellende besparen als er binnen een paar jaar een defect optreed.

Ook bieden veel muziekwinkels een inruilservice: Als je toch niet tevreden bent met je piano kan je meestal kosteloos de piano inruilen voor een ander exemplaar.

Daarbij krijg je bij de prijs een eerste stembeurt. Het stemmen van de piano wordt dan binnen de 4 en 6 weken gedaan omdat de piano eerst aan de omgeving moet wennen.

Daarnaast kan je meestal met de verkoper onderhandelen als het over de prijs van de piano gaat. Ook is het mogelijk om wat extra pianoaccessoires erbij te krijgen zoals een metronoom, pianobankje of diverse andere leuke accessoires.

Goedkopere piano kopen

Als je toch wat goedkopere piano’s zoekt heb je ook nog de mogelijkheid om een Chinese piano te kopen.

De meeste Chinese piano’s hebben een Duits klinkende merknaam. Dat wordt gedaan om te zorgen dat deze piano’s beter verkopen.

Als je niet zeker weet of je met een Europese of Chinese piano te maken hebt kan je dat altijd vragen aan de verkoper.

Verder zijn Chinese piano’s van prima kwaliteit en kan je gerust een Chinese piano kopen. Toch zit er 1 nadeel aan: Deze Chinese piano’s zijn niet echt gebouwd voor het Nederlandse klimaat en zullen daarom sneller ontstemd raken. Hou daar rekening mee.

Wat zijn nou goede piano’s?

Alleen de echte kenner kan zeggen of de piano een goede kwaliteit heeft. Maar het belangrijkste is dat jij tevreden over de piano bent.

Vindt je het een mooi instrument en staat het goed in je huis? Ook is de klank en de aanslag van de piano heel belangrijk en dat moet je voor jezelf uitvinden door meerdere piano’s te bekijken en te proberen om de perfecte piano voor jou te vinden.

Digitale piano kopen

Als je een digitale piano wilt gaan kopen is het aan te raden om een nieuwe piano te kopen. Digitale piano’s zijn een heel stuk goedkoper dan een akoestische piano en daarom is het voor de portemonnee ook een stuk beter.

Er zijn ook zat digitale piano’s te vinden in muziekwinkels. Net zoals een akoestische piano krijg je garantie van een paar jaar en dat geef je natuurlijk meer zekerheid.

Ook is er een mogelijkheid om digitale piano’s op internet te bestellen. Het is dan niet mogelijk om van te voren deze piano’s uit te proberen. Ik raad dus zeker aan om naar een muziekwinkel te gaan om de piano eerst uit te proberen.

Er zijn veel verschillen tussen de verschillende digitale piano’s qua uiterlijk, aanslag en geluid.

Probeer gewoon verschillende piano’s uit en hoor hoe elke piano klinkt en hoe zwaar de aanslaggevoeligheid van de toetsen is.

De aanslaggevoeligheid is zeker belangrijk bij een digitale piano. Het houdt in dat je zachter of juist een luidere toon kan produceren op de manier hoe je een toets aanslaat.

Een digitale piano heeft minstens 1 pedaal, of een mogelijkheid om een pedaal aan te sluiten.

Keyboard kopen

Een keyboard kopen is de goedkoopste optie. De prijzen beginnen al vanaf 40 euro en kan oplopen tot en met 1000 euro voor de meest dure versies.

Ik raad zeker aan om een nieuwe keyboard aan te schaffen. De prijzen van keyboards zijn laag en je krijgt ook nog een paar jaar garantie. Je kunt dan langer van je keyboard genieten.

Je kan een keyboard bij een muziekwinkel kopen maar ook zijn er zat keyboards te bestellen via het internet.

Als je toch een keyboard wilt uitproberen en wilt weten welke functies erop zitten adviseer ik je om naar een muziekwinkel te gaan.

De verkoper kan dan uitleggen welke functies er op een specifiek model zitten en hij/zij kan ook nog een stukje voorspelen om te horen of je de klank van de keyboard wel mooi vindt.

Tweedehands (digitale) piano kopen

Een tweedehands piano kopen is voordeliger dan een nieuwe piano en kan in de meeste gevallen nog jaren lang mee.

Tweedehands piano’s zijn meestal goedkoop omdat de grootste waardevermindering al na een paar jaar is na de bouw van de piano.

Het is daarom gunstig om een piano te kopen na een paar jaar na de bouw. Ook kan je een tweedehands piano weer voor een mooie prijs weer doorverkopen omdat de waarde niet zo snel meer zakt als in de eerste jaren.

Om een goed exemplaar te kopen adviseer ik je om naar de volgende aandachtspunten te kijken:

  • Klank: Als je een tweedehands exemplaar wilt kopen is klank een van de belangrijkste aandachtspunten. De klank zegt heel veel over de piano zoals hoe goed de piano is onderhouden en of dat snaren goed zijn afgestemd.
  • Slijtage: Let vooral goed op slijtage op toetsen, snaren en of de lak van de piano nog goed is.
  • Leeftijd: Probeer niet een te oude piano aan te schaffen. Oudere instrumenten zijn meestal wel goedkoper maar je zal er misschien niet lang plezier van hebben wanneer er mankementen optreden. Met een nieuwere piano heb je veel plezier en het instrument behoudt zijn waarde langer.

Er zijn meerdere opties om een tweedehands piano te kopen:

Piano kopen bij een muziekwinkel

Als je een tweedehands piano wilt kopen is het zeker aan te raden om langs een muziekwinkel te gaan. Het grote voordeel om daar een piano te kopen is dat je garantie krijgt.

Deze garantie is dan natuurlijk wel korter dan als je een nieuwe piano koopt. Maar je kan gelijk terug met de piano als er iets mis mee is.

Piano kopen bij particulier

Meestal bieden particulieren met scherpe prijzen piano’s aan.

Maar vergis je niet! De verkoper kan wel een leuk praatje hebben over hoe geweldig de piano niet is, maar hij/zij kan jou geen garanties bieden.

Je hebt best een kans dat er verschillende dingen mis zijn met de piano en dat je een miskoop doet. Je bent dan al je geld kwijt en je hebt dan niks meer aan de piano.

Wat ik zeker aanraad is om iemand mee te nemen die veel verstand heeft van piano’s die kan beoordelen of dit een goede piano is en hij/zij kan je adviseren om de piano wel of niet te kopen. Hij/zij kan bepalen wat de prijs is van de piano en zou eventueel nog wat van de prijs kunnen afdwingen.

Piano kopen bij een kringloopwinkel

Een piano kopen bij een kringloopwinkel is ook nog een optie. De piano’s die te weinig waarde hebben om ze nog te verkopen worden meestal aan een kringloopwinkel gegeven.

Dus je raad het al: De meeste piano’s die bij een kringloopwinkel te zien krijgt zijn meestal waardeloos en/of oud en ik raad het niet aan om daar een piano te kopen.

Piano huren

Een piano huren kan een optie zijn als je net begint met piano spelen en je niet zeker wilt of je daar voor een langere tijd mee wilt doorgaan.

Je kan dan eerst een akoestische piano uitproberen en kijken of dit wat voor je is. Daarna kan je altijd nog beslissen of je een akoestische piano wilt kopen of niet.

Een piano huren is ook handig als je het budget niet hebt om een nieuwe of tweedehands akoestische piano in een keer te kopen.

Dit kost rond de 80 euro in de maand en heb je de mogelijkheid om een piano te huren van een halfjaar tot een jaar. De betaalde huur krijg je zelfs terug als je besluit deze piano te kopen. Een piano kan je gewoon huren bij een pianowinkel.

Nog veel succes met het vinden naar je perfecte piano of keyboard!

Piano leren spelen met de online cursus van Rene

Als je uiteindelijk een (digitale) piano of keyboard hebt gekocht wil je natuurlijk wel piano lessen gaan volgen om piano te leren spelen.

Het zo immers zonde zijn om een prachtig instrument te bezitten, maar vervolgens de vaardigheden niet hebben om erop te spelen.

Om je daarbij te helpen heb ik de perfecte oplossing voor jou! De pianoles van Rene.

Om op een leuke en leerzame manier piano te leren spelen heeft Rene voor jou de ideale online piano cursus ontwikkeld.

Om jou alle benodigde vaardigheden te leren om piano te leren spelen bestaat het lespakket uit verschillende e-books maar ook uit handige instructievideo’s waar Rene het piano spelen stap voor stap voordoet.

Je krijgt daarnaast de volgende extra’s er gratis bij:

  1. Een snelstartcursus noten leren lezen
  2. De cursus Hoe wordt je een pop-pianist in 12 weken
  3. Sinterklaas- en kerstliedjes

Wil je graag Pianoles van Rene uitproberen? Dan kan dat zeker! Ik kan je namelijk 8 gratis proeflessen versturen, zonder enige extra kosten.

Verstuur mij direct de gratis proeflessen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *