Pianoles nemen

Pianoles willen volgen om piano te leren spelen?

Om piano te leren spelen is pianoles altijd wel noodzakelijk. Maar tegenwoordig zijn er zoveel methodes om pianoles te volgen.

De echte ouderwetse manieren zijn natuurlijk een privé leraar inhuren of naar een muziekschool gaan. Maar tegenwoordig kan je al online pianoles nemen om piano te leren spelen.

In dit artikel geef ik een overzicht van welke manieren er zijn om pianoles te nemen en wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende methodes. Ook zal ik aangeven wat elke type pianoles kost.

Zo kan je voor jezelf gaan bepalen welke lesmethodes het beste bij jou passen.

Pianoles met een privé leraar

Een privé leraar inhuren is een van de meeste gebruikte methodes om piano te leren spelen. Een leraar geeft dan thuis of op een andere locatie aan jou 1 tot 2 uur les om het piano spelen te leren.

Voordelen privé leraar

Het grote voordeel van een privé leraar is dat je 1 op 1 les krijgt. Je krijgt dan alle aandacht en focus van de docent om jou het piano spelen te leren.

Doordat je veel aandacht krijgt heb je grote kans dat je vaardigheden sneller ontwikkelen dan bij andere lesmethodes.

Ook kan de privé leraar jou wijzen op kleine details die beter kunnen of kan hij/zij jou helpen verbeteren van vaardigheden die je nog niet zo goed onder de knie hebt.

Pianolessen zijn ook flexibelere in te plannen vergeleken met een muziekschool. Je hoeft natuurlijk niet rekening te houden met andere muzikanten. Je hoeft alleen rekening te houden met de planning van de privé leraar en van jezelf.

Ook de pianolessen zelf zijn wat flexibeler in te richten. Als jij nog bijzondere verzoeken hebt om bijvoorbeeld bepaalde nummers of bepaalde technieken te leren is dat veel sneller mogelijk dan op een muziekschool.

Als je eigen piano hebt gekocht kan je waarschijnlijk ook regelen dat de privé leraar bij jou thuis komt lesgeven. Het is natuurlijk veel leuker om les te krijgen op je eigen piano.

Zo kan je je eigen piano ook goed leren kennen.

Nadelen privé leraar

Er zijn nadelen als je een privé leraar wilt inschakelen. De kwaliteit van elke privé leraar kan zeer verschillend zijn. Bij een muziekschool is de kwaliteit gewaarborgd en dat is bij een privé leraar niet altijd zo.

Een leraar kan natuurlijk zeggen dat hij/zij de benodigde diploma’s heeft, maar dat zegt ook niet alles. Een leraar moet ook natuurlijk de lessen goed over kunnen brengen.

Ook wil je wel een goede klik hebben met de leraar. Je gaat natuurlijk veel tijd doorbrengen met deze persoon en dat moet natuurlijk wel een leuke tijd worden.

Het is natuurlijk een idee om een privé leraar voor een bepaalde periode in te huren om te kijken of je van deze persoon wel les wilt krijgen.

Je kan dan altijd besluiten of je nog les wilt krijgen van deze leraar of dat je voor een andere leraar gaat kijken.

Ook kan bij dit soort lessen het sociale aspect ontbreken. Omdat er geen groepsdruk is om te presteren is er meer discipline gevraagd om hoge prestaties te gaan halen.

Maar als je echt gemotiveerd bent om piano te leren spelen zal dit niet zo’n groot probleem hoeven zijn.

Een ander nadeel van een privé leraar inhuren is het hoge lesgeld. Privé lessen zijn meestal een stuk duurder dan een muziekschool.

De privé leraar moet natuurlijk al zijn tijd aan jou besteden en hij maakt reiskosten die hij/zij jou laat betalen.

Kosten privé leraar

Als je privé lessen van een leraar neemt kunnen de kosten sterk variëren. Er zijn leraren die voor 10 euro per uur les kunnen geven. Maar er zijn ook leraren die 40 euro per uur zullen rekenen.

De hoogte van de kosten zullen natuurlijk wel te maken hebben met de kwalificaties van de leraar.

Het is dus aan jou wat voor kwaliteit lessen je wilt hebben. Je kan natuurlijk altijd de goedkopere lessen nemen, maar dan heb je natuurlijk wel kans dat je lagere kwaliteit lessen krijgt.

Pianoles op een muziekschool

Pianoles nemen op een muziekschool betekent dat je met andere leerlingen in groepsverband piano leert spelen.

Als je bang bent dat deze groepen te groot worden zodat je bijna geen aandacht krijgt van docenten, wees maar niet bang. Omdat er niet zoveel piano’s passen in deze lokalen zullen de groepen nooit heel groot worden.

Alle leerlingen krijgen evenveel aandacht om het voor iedereen leuk te maken.

Voordelen muziekschool

1 van de voordelen van pianoles krijgen op een muziekschool is dat deze wat goedkoper zijn dan les krijgen van een privé leraar.

Als je bij een muziekschool les gaat nemen weet je zeker dat je les krijgt van kwalificeerde docenten.

Daarbij blijf je gemotiveerd om te blijven spelen. Je moet immers elke week naar de les komen om te laten horen wat je geoefend hebt aan huiswerk.

Dat kan voor sommige mensen aanmoedigend werken omdat ze elke week een doel hebben om te halen.

Ook heb je wat meer sociale interactie tijdens deze lessen. Je ontmoet toch meer nieuwe mensen en je kan je passie met piano spelen delen met deze mensen.

Maar je kan elkaar ook helpen als je ergens mee vastloopt of vragen hebt.

Een van de leukere activiteiten op een muziekschool is dat je samen piano kan spelen, dat zeker bijzonder is om te doen.

Ook kan je motivatie omhoog gaan met piano spelen als je beter wilt gaan spelen dan je andere studiegenoten.

Nadelen muziekschool

Er zijn natuurlijk ook een paar nadelen als je pianoles neemt op de muziekschool.

De lessen op de muziekschool zijn vastgezet op een bepaalde dag en tijd. Dat zorgt dat je minder flexibel bent.

Je zou op die dagen tijd moeten vrijmaken om naar de lessen te gaan. Het is natuurlijk jammer als je een keer echt niet kan en dat je een pianoles moet missen.

Ook krijg je minder aandacht van de docent op de muziekschool dan als een les zou krijgen van een privé leraar. Het zou daardoor langer kunnen duren om bepaalde vaardigheden op te bouwen.

Daarnaast is er ook weinig aandacht voor individuele behoeften om bijvoorbeeld een nummer te spelen dat je graag wilt leren. Dat kan misschien misschien wel demotiverend werken.

Kosten muziekschool

Als je eenmaal per week een pianoles gaat volgen op de muziekschool betaal je tussen de 1000 en 1400 euro, dat is ook afhankelijk van je gemeente. Dan krijg je gemiddeld 30 minuten per week les.

Meestal betaal je het jaarbedrag vooruit en dat kan best duur zijn.

Wat je ook nog bij sommige muziekscholen kan kiezen is dat je 1 keer les krijgt per twee weken. Dan kost het tussen de 500 en 700 euro per jaar.

Maar het nadeel hiervan is als je tussentijds vragen hebt, kan je eigenlijk niet bij iemand terecht en dan ben je op jezelf aangewezen.

Online pianoles volgen

Een ander alternatief is om online pianoles te volgen. Het komt er op neer dat je lesmateriaal online kan vinden en kan gebruiken om pianoles te gaan volgen.

Je krijgt dan een verzameling van E-books en video’s als studiemateriaal om piano te leren spelen. De E-books zijn meestal te downloaden om uit te printen.

De instructievideo’s kan je op elk gewenst apparaat kijken zoals een computer, smartphone of tablet.

Voordelen online pianoles

Het grootste voordeel van online pianoles volgen is de prijs. Het is veel goedkoper om online pianoles te volgen dan les te krijgen op een muziekschool of van een privé leraar.

Ook heb je meer flexibiliteit. Je hebt levenslang toegang tot het lesmateriaal van de cursus en dat is dan op elk tijdstip beschikbaar(mits je een internetverbinding hebt).

Je kan dus wanneer je wilt de lessen volgen zonder de verplichting dat je op een bepaalde dag naar de muziekschool moet of dat je les krijgt van een privé leraar.

Dat kan handig zijn voor mensen die het druk hebben en niet altijd tijd hebben om lessen te volgen op een bepaalde dag.

Maar ook als je even geen zin heb om piano te spelen is het handig, er zijn geen verplichtingen en je kan zelf bepalen wanneer je weer verder gaat.

Ook hoef je nergens naartoe en je kan altijd lekker thuis piano spelen zonder gedoe.

Ook krijg je onbeperkte toegang tot online begeleiding bij de meeste cursussen. Je kan dan meestal via mail of een ander communicatiemiddel een vraag stellen of hulp vragen als je ergens niet uitkomt.

Nadelen online pianoles

Een groot nadeel kan voor sommige mensen motivatie zijn. Er zijn geen verplichtingen dat je wel hebt bij een muziekschool of een privé leraar.

Als je weinig zelfdiscipline hebt dan is er een kans dat je de wekelijkse oefeningen die je volgens de online cursus moet uitvoeren niet gaat volhouden.

Dan zou een muziekschool of een privé leraar beter voor jou zijn.

Als jij genoeg zelfdiscipline beheerst zou er geen probleem moeten zijn om door te zetten en is een online piano cursus heel geschikt voor jou.

Ook heb je kans dat je de verkeerde technieken gaat aanleren als je niet ondersteund worden door een “echte” leraar. Let goed op of dat er duidelijke instructievideo’s aanwezig zijn in de cursus die laten zien hoe je deze technieken goed uitvoert.

Dan is er een mindere kans dat je de verkeerde technieken aanleert.

Kosten online pianoles

Als je een online pianoles wilt gaan volgen kost dat tussen de 40 en 200 euro. Ik ga zou wel aanraden om niet de goedkoopste cursus te gaan volgen.

Deze cursussen zijn meestal van mindere kwaliteit en hebben minder studiemateriaal.

De kosten van een online pianocursus is eenmalig en veel goedkoper dan een privé leraar of een muziekschool.

En daarnaast heb je veel meer plezier aan een hoge kwaliteit online pianocursus.

Pianoles met lesboeken

Je kan ook nog pianoles volgen met lesboeken. In deze boeken staan de theorie en verschillende pianonummers om piano te leren spelen.

Voordelen

Het grootste voordeel om piano te leren met lesboeken is dat het heel goedkoop is. Met een paar tientjes kan je al een lesboek kopen.

De meeste lesboeken bevatten alle benodigde informatie om de belangrijkste vaardigheden op de piano te leren spelen.

Piano leren met een lesboek is het meeste geschikt voor mensen die graag thuis piano willen leren spelen en die daarbij geen begeleiding nodig hebben.

Alfred's Piano-Methode voor volwassen beginners

Nadelen

Er zitten ook wel een paar nadelen om met lesboeken piano te leren spelen. Het grootste nadeel is dat je geen begeleiding hebt en je kan bij niemand terecht als je vragen hebt.

Je zal zelf alles moeten uitvinden en dan kan ervoor zorgen dat je bepaalde technieken of vaardigheden niet goed aanleert. Later kan dat problemen opleveren met het piano spelen.

Ook je eigen motivatie moet hoog zijn om te blijven piano spelen. Er is geen regelmaat dat je bijvoorbeeld elke week les krijgt op de muziekschool of van de privé leraar.

Je zal je eigen doelen moeten opstellen om te zorgen dat je gemotiveerd blijft met piano spelen.

Je kan altijd nog een privé leraar inschakelen of naar de muziekschool gaan als je toch behoefte hebt om begeleiding.

Conclusie

Elk type pianoles heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Als jij wat meer ondersteuning en regelmaat wilt hebben is een privé leraar of de muziekschool de beste keuze.

Een online pianocursus is weer beter als het liefst thuis piano wilt leren spelen. Maar hou er rekening mee dat daar veel zelfdiscipline voor nodig is om het vol te houden.

Als je het nog niet zeker weet kan je altijd eerst voor een online pianocursus gaan. Dan kan je kijken of deze lesmethode iets voor je is.

Als het niks voor je is of je wilt toch meer ondersteuning kan je altijd nog een privé leraar inschakelen of naar de muziekschool gaan.

Sommige pianocursussen bieden proeflessen aan om te proberen. Deze proeflessen zou ik zeker uitproberen.

Denk je eraan om online pianoles te gaan volgen? Dan raad ik je aan om de review van de Piano Pro cursus door te lezen. Met deze cursus kan je op je eigen tempo en op een leuke en leerzame manier piano leren spelen.

Binnen 12 weken een geweldige pianist worden met online pianoles?

Heb je altijd al een droom gehad om piano te leren spelen, maar weet je totaal niet hoe en waar je moet beginnen? Lees dan zeker verder!

Toen ik jaren geleden begon met piano spelen wist ik ook niet totaal waar ik moest beginnen. Na een paar weken van alles uitgeprobeerd te hebben had ik uiteindelijk de pianolessen gevonden waarbij ik binnen 12 weken al de basisvaardigheden onder de knie had gekregen: De Pianoles van Rene.

Binnen 4 maanden kon ik al een mooi pianoconcert geven aan familie en vrienden.

Je had de verbaasde gezichten moeten zien!

Ze waren zo onder in indruk dat ze vroegen nog een concert te geven. Dat is toch geweldig?

pianoles van rene

Nu dat ik zelf al jaren piano speel is het mijn ambitie geworden om andere mensen te helpen om ze binnen een korte tijd alle basisvaardigheden van het piano spelen onder de knie te laten krijgen.

Daarom heb ik speciaal voor jou 8 gratis proeflessen van de Pianoles van Rene om zelf de kwaliteit van de Pianoles van Rene te ervaren. Daarnaast deel ik mijn geheime methode om binnen 12 weken al de basisvaardigheden onder de knie te krijgen om al je favoriete liedjes te kunnen spelen.

Het enigste wat je hoeft te doen is jezelf in te schrijven hier onderin. Het is maar een kleine moeite, maar je kan grote resultaten behalen als je serieus met de lessen aan de slag gaat!

Dus stop met aanklooien en schrijf je nu in! Je hebt er toch niks mee te verliezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *