Piano spelenPiano theorie

Improviseren op piano? Met deze tips wordt jij een ster in improviseren!

improviseren op piano

Wat is nou leuker dan achter je piano te gaan zitten en je eigen muzikale ideeën te vertalen naar je eigen pianospel. Of je nou jong of wat ouder bent, iedereen kan leren om te improviseren op piano.

Improviseren op piano is helemaal niet zo moeilijk als je maar aan bepaalde regels houdt. En je eigen creativiteit gebruiken natuurlijk!

Als je gaat improviseren ga je als pianist spontaan pianomuziek spelen zonder dat deze muziek ergens is vastgelegd.

Iedereen kan gaan improviseren als je maar de basis akkoorden en toonladders kan spelen.

In dit artikel ga ik je uitleggen wat nu precies improviseren is en hoe je als beginner met improviseren op piano kan beginnen.

Wat is nou improviseren

Met improviseren wordt precies tegenoverstelde gedaan als je bladmuziek gaat spelen.

Je gaat zelf akkoorden gebruiken die goed bij elkaar passen om zelf een goed klinkend geheel te maken zonder dat dit ergens beschreven is in bladmuziek.

Improvisatie betekent in het Latijns dan ook “onvoorzien”.

Vroeger in de Barok tijd was het heel normaal om te improviseren op piano. De toetsen die met de linkerhand werden aangeslagen werden wel genoteerd op bladmuziek. Maar de toetsen met de rechterhand werden door de musicus zelf geïmproviseerd.

Het improviseren op piano werd in verloop steeds minder gedaan door pianisten. In deze tijd improviseren de organisten nog op piano.

Ook in de Jazz cultuur wordt nog volop op piano geïmproviseerd.

Zelf improviseren op piano

Heel wat mensen denken dat je talent nodig hebt om te improviseren op piano. Maar dat is zeker niet perse nodig. Het is zeker mogelijk om improviseren op piano te leren, maar daarvoor is wel oefening nodig.

Kijk hier maar naar: Heel je leven praat je al om te communiceren met andere mensen. Elke zin die je uitspreekt, bedenk je op dat moment. Je bent eigenlijk dan ook aan het improviseren.

Het is niet anders met muziek improviseren. Als je kan leren praten, kan je ook leren te improviseren op piano.

Als je zelf wilt improviseren op piano is het niet zo simpel als maar wat willekeurige toetsen aanslaan. Daar komt wel wat meer bij kijken.

Het is meer de juiste akkoorden combineren met de juiste noten die bij deze akkoorden horen.

Als je begint met improviseren is het eerst handig om te bedenken welke akkoorden je gaat aanslaan. Als je wat meer geoefend hebt met improviseren wordt het makkelijker om akkoorden te bedenken terwijl je al piano aan het spelen bent.

Maar als je het echt moeilijk vindt kan je altijd de akkoorden op papier zetten. Het is dan niet echt improviseren meer, maar dat maakt het wel een stuk makkelijker voor jou om mee te beginnen.

Toonladders en akkoorden zijn heel belangrijk voor het improviseren. Als je bijvoorbeeld het c akkoord aanslaat met de linkerhand, kan je de toetsen van de c toonladder aanslaan met de rechterhand om er een mooi muzikaal geheel van te maken.

Het is dus een kwestie van bijpassende noten aanslaan van een akkoord om al gelijk wat moois te kunnen spelen.

Beginnen met improviseren op piano

Als je net begint met improviseren is het zeker aan te raden om het niet gelijk te moeilijk te maken. Begin eerst met 2 akkoorden afwisselend te spelen. Begin bijvoorbeeld met de bekende akkoorden C en D.

Leer daarbij ook de toonladders te kennen die bij deze 2 akkoorden horen. Dus de C en D toonladders.

Volg dan dit stappenplan:

  • Speel eerst het C akkoord met je linkerhand
  • Tegelijkertijd speel je een willekeurige noot in de C toonladder met je rechterhand
  • Speel dan het D akkoord met je linkerhand
  • Tegelijkertijd speel je een willekeurige noot in de D toonladder met je rechterhand

Herhaal deze stappen, maar speel dan steeds andere noten in de toonladder van het akkoord. Zo krijg je meer variatie en kom je er ook achter wat goed en wat minder goed klinkt.

Als dit eenmaal goed gaat kan je meer akkoorden toevoegen om meer variatie te krijgen. Een heel populaire akkoordenschema is: C- G -Am – F.

Akkoordenschema

Om je te helpen met het juiste akkoordenschema te kiezen(De volgorde waarin je de akkoorden aanslaat), heb ik een tabel gemaakt met akkoordenschema’s die goed klinken met een bepaalde beginakkoord.

Met dit schema kan je met verschillende beginakkoorden gaan improviseren. Bijkomend voordeel is ook dat je de basisakkoorden nog een keer goed kan oefenen.

Ritme oefenen

Nog een belangrijk onderdeel van het improviseren is ritme. Het improviseren moet wel een ritme hebben om het op een liedje te laten lijken.

Als je met improviseren het ritme wilt verbeteren is het heel raadzaam om een metronoom te gebruiken. Je stelt dan de metronoom in op een laag tempo. Bijvoorbeeld ergens tussen 60 en 80 beats per minuut.

Als je het metronoom hebt ingesteld begin je op de eerste tel met het akkoord spelen. Vervolgens speel je op de tweede, derde en vierde tel verschillende willekeurige noten uit de toonladder van het akkoord. Als je bij de laatste(vierde tel) bent dan begin je weer met een ander akkoord.

Zo oefen je in het ritme te spelen en je gaat merken dat het een stuk leuker klinkt dan zomaar wat akkoorden aan te slaan.

Als je niet zo’n fan bent van een metronoom kan je altijd nog hardop meetellen in groepjes van 4 tellen. Dan weet je ook precies wanneer je een ander akkoord aan moet slaan.

Als je een keyboard bezit kan je ook met een drumloop meespelen. Dat kan zeker ook helpen met in het goede ritme blijven spelen tijdens het improviseren.

Blijf oefenen met improviseren

Als je net begint met improviseren op piano kan het best lastig zijn. Het is echt belangrijk om je niet tegen te laten houden en gewoon te beginnen met te improviseren.

Blijf gewoon oefenen en je zult steeds handiger worden met improviseren op piano.

Als je beter wordt met improviseren zal het ook makkelijker worden om pianonummers makkelijker te na te spelen op gehoor. Je kan dan gewoon pianonummers spelen zonder bladmuziek te gebruiken en dat is een heel handige vaardigheid om te leren.

Blijf oefenen met improviseren! daar ga je later veel profijt van hebben.

2 gedachten over “Improviseren op piano? Met deze tips wordt jij een ster in improviseren!

  1. Bedankt voor de akkoordenschema’s! Ik heb altijd piano willen spelen, maar ik had er geen tijd voor. Volgend jaar heb ik meer tijd, en ik wil het aan mijn droom besteden. Nu ben ik op zoek naar een muziekschool om mijn droom te laten uitkomen!

  2. dank voor de uitleg. ik heb wel een vraag: je schrijft in je tekst hierboven: kies een willekeurige noot uit de toonladder. aan welke toonladder denk je dan aan? ik heb zo’n toonladderboekje met harmonische en melodische toonladders. die hebben ook leidtonen en toevallige voortekens. bedoel je de eolische toonladder? vb bij D mineur toonladder speel je wel een bes en geen Bof Cis(toevallig voortekens) ik denk dat ik alleen naar de voortekens aan het begin van de maat moet kijken bij de toonladders en de toevallige negeren.
    klopt dit een beetje? ik hoop je te horen want dan kan ik er wat mee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *