Piano spelen

Je kind leren piano spelen? Dé tips die elke ouder moet weten!

Je kind piano leren spelen

Als je wilt beginnen met piano leren spelen kan dat best moeilijk zijn voor volwassenen, laat staan voor kinderen.

Als je kind graag piano of keyboard wilt gaan spelen is het voor de ouder(s) een belangrijke taak om je kind zo goed mogelijk daarin te ondersteunen.

Je wilt natuurlijk dat het leerproces van je kind zo goed en efficiënt mogelijk gaat. Het zou zonde zijn als je kind het op zou geven omdat hij of zij niet genoeg ondersteund wordt.

Als eerst geef ik de belangrijkste voordelen waarom het goed is om je kind leren piano spelen.

Ook zal ik je wijzen op handige tips die je kan goed kan toepassen om je kind zo goed mogelijk te ondersteunen bij het piano leren spelen. Als je deze tips gaat toepassen ga je merken dat je kind vooruitgang gaat boeken met piano leren spelen.

Zo kan je met elkaar een leuke tijd beleven. En dat is natuurlijk het belangrijkst!

Voordelen om je kind leren piano spelen

Wat zijn nou voordelen om je kind piano te leren spelen? Vroeger was piano spelen alleen een hobby voor mensen met veel geld.

Tegenwoordig is piano spelen een stuk goedkoper geworden. Mede doordat de keyboard is ontstaan kan je al voor onder de honderd euro al een leuke keyboard kopen.

Hieronder zijn nog andere belangrijke voordelen genoemd:

Ontwikkeling voor de hersenen

Als je je kind piano leert spelen zal je kind handige vaardigheden beter gaan ontwikkelen. Vaardigheden zoals leesvaardigheid, luisteren, emotionele intelligentie en zal je kind beter taal gaan begrijpen.

Als je kind dyslexie heeft kan piano spelen zelfs helpen bij de behandeling ervan.

Ook gaat je kind een betere concentratie ontwikkelen en dat kan ook helpen bij andere dagelijkse taken, zoals huiswerk maken.

Leuke bezigheid

Als je kind zich soms verveelt kan piano spelen een hele leuke bezigheid zijn. Je kind is dan druk bezig om leuke pianonummers te leren en jij kan even andere taken uitvoeren zonder dat je kind alle aandacht opeist.

Je kind vergeet dan even de wereld om hem/haar heen en gaat helemaal op in zijn/haar pianospel. Dat geeft als ouder de gelegenheid om andere taken uit te voeren zonder dat je kind de hele tijd jouw aandacht vraagt.

Maar het is ook natuurlijk heel leuk om samen voor de piano te gaan zitten en samen leuke nummers gaan spelen. Dat versterkt de band met je kind en je kan zelf ook je muzikale kennis vergroten.

Zo scoor je 2 vliegen in 1 klap!

Pianoles voor je kind

Om je kind leren piano spelen is pianoles altijd noodzakelijk: Wat is de beste manier om mijn kind piano te leren spelen?

Er zijn eigenlijk drie manieren om pianoles te volgen:

  • van een privé leraar
  • Op een muziekschool
  • Volgen van online lessen

Privé leraar

Als je echt 1 op 1 lessen wilt krijgen voor je kind is een privé leraar de beste keuze. Je kind krijgt dan alle aandacht en dat zal de meeste voortgang met piano spelen opleveren.

Ook gelijk de meest dure optie: Een uur les zal tussen de 10 en 40 euro kosten afhankelijk van de kennis en vaardigheden van de pianoleraar.

Muziekschool

Een muziekschool kan ook heel geschikt zijn voor je kind. Je kind krijgt dan les in groepsverband met ondersteuning van professionele docenten.

Nog een voordeel van een muziekschool is dat je kind verschillende mensen gaat ontmoeten en dat kan heel bevorderlijk zijn voor de sociale ontwikkeling van je kind.

Een muziekschool kan ook best prijzig zijn: Je kan rekenen tussen de 1000 en 1400 euro per jaar. Daar krijgt je kind 30 minuten per week les voor.

Online pianoles

Online pianolessen zijn daarentegen veel goedkoper dan een privé leraar. Dat komt natuurlijk doordat je met een privé leraar 1 op 1 les krijgt.

Online lessen worden meestal aangeboden met E-books en instructievideo’s. Online lessen zijn voor de meeste kinderen ook heel geschikt om te volgen.

Het is heel raadzaam om een keer een E-book samen met je kind door te lopen om te kijken of dit iets voor je kind is.

Online pianolessen zijn echt veel goedkoper dan een privé lessen. Je bent voor een totaalpakket van lessen tussen de 40 en 160 euro kwijt.

Er zijn diverse reviews gepubliceerd van verschillende online pianocursussen op deze website. Als je deze doorleest weet je hoe deze cursussen in elkaar zitten.

Probeer de verschillende lesmethodes uit met je kind met bijvoorbeeld een proefles.

Dan krijg je een beter idee welke lesmethode het beste bij je kind past.

Handige tips om je kind piano leren spelen

Piano kopen voor je kind

De eerste belangrijke stap is een piano kopen voor je kind. Anders zal het wel moeilijk worden om te oefenen natuurlijk :).

Als je kind privé les krijgt of een online pianoles volgt is een eigen piano of keyboard heel belangrijk. Ook is het belangrijk dat je kind genoeg kan oefenen op de piano of keyboard.

Als ze de mogelijkheid niet hebben om tussen de pianolessen te oefenen ga je merken dat je kind geen vooruitgang boekt met piano spelen en dat zal heel zonde zijn.

Ga pas pianolessen volgen als je kind een eigen piano of keyboard heeft en op zijn gemak voelt met het instrument.

Er zijn verschillende soorten piano’s te koop voor kinderen. Ik raad zeker digitale piano’s aan voor kinderen.

Deze digitale piano’s passen in de meeste huizen, zijn draagbaarder en hebben vele leuke effecten dat je kind wel leuk zou vinden.

Als je er toch nog niet helemaal uit bent welke piano of keyboard je wilt kopen voor je kind: Deze piano koopgids heb ik speciaal opgesteld voor mensen wie nog zoeken naar hun perfecte piano of keyboard.

Ik geef in deze koopgids de diverse voor en nadelen van de akoestische en digitale piano aan. Ook komt de keyboard aan bod.

Hou een akoestische piano gestemd

Het is zeker een hele ervaring dat je kind op een akoestische piano wilt leren spelen. Maar om te zorgen dat de piano niet vals gaat klinken is het zeker raadzaam om de piano gestemd te houden.

Piano stemmen is niet heel duur en de piano blijft heel mooi klinken.

Je kind zal het zeker niet leuk vinden om op een piano te spelen die vals is, en jij zal het ook niet leuk vinden om daar naar te luisteren.

Dus stem de piano minimaal 1 keer per jaar. Dan heb je veel langer speel en luister plezier.

Zet de piano op een neutrale plek

Wat bedoel ik hiermee: Zet de piano op een plek waar niet te veel afleiding is. Zet de piano niet bijvoorbeeld dichtbij de televisie of een andere plek waar veel afleiding is.

Je kind zou te snel afgeleid raken en dan komt er niet veel van piano spelen terecht.

Ook zouden andere familieleden ook niet waarderen als ze de hele tijd gepingel moeten horen.

Maar zet de piano ook niet op het afgelegenste plekje van het huis. Je kind zou het waarschijnlijk niet waarderen om helemaal alleen te zijn en zou daarom niet veel motivatie hebben om uit zichzelf piano te gaan spelen.

Laat je kind wennen aan de piano

Laat je kind een tijdje wennen aan de piano voordat hij/zij met pianolessen gaat beginnen.

Door de aanwezigheid van de piano zal je kind steeds meer gaan wennen aan de piano en hij/zij zal de piano op eigen tempo gaan verkennen.

Hoe snel een kind aan een piano gewend is, is heel verschillend. Sommige kinderen gaan al gelijk de piano verkennen en andere vinden het wat enger en wachten een tijdje met verkennen en erop spelen.

Laat je kind het alfabet leren

Wanneer je kind toe is om noten te gaan leren is het heel handig om je kind het alfabet te leren. Als je kind eenmaal door gaat hebben dat de noten van A tot G lopen.

Dat zal mogelijk een (dure) les kunnen besparen.

Leer je kind de verschillen tussen rechter en linkerhand

Het is ook belangrijk dat je kind de verschillen tussen de rechter en linkerhand weet. In pianolessen wordt er heel vaak linker of de rechterhand beschreven.

Als je kind dan niet weet welke hand dat is kan dat veel problemen op gaan leveren.

Wanneer je kind dat eenmaal weet zal de coördinatie tussen de rechter en linker hand een stuk beter verlopen.

Dit zal zeker bijdragen bij een betere beheersing van de piano.

Moedig je kind aan

Een van de belangrijkste taken voor de ouder! Als je je kind aanmoedigt met spelen krijgt je kind ook meer motivatie om goed zijn/haar best te doen en daardoor zal je kind beter vooruit gaan moet piano leren spelen.

Koop een verstelbare pianokruk

Niks is vervelender voor je kind om niet de goede houding te hebben voor de piano. Daarom is het heel verstandig om een verstelbare pianokruk te kopen.

Zet dus niet kussens op de kruk om je kind hoger te laten zitten. Dat geeft meestal toch niet het gewenste resultaat.

Koop dus alleen het beste materiaal om je kind de kans te geven om een goede houding voor de piano te nemen.

 

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt om je kind te ondersteunen met piano spelen.

Heb je nog andere handige tips: Laat het mij weten bij de reacties!

Je kind online pianoles laten volgen?

Wil je kind leren piano spelen? Dan heb ik de ideale oplossing voor je kind!

Rene heeft pianoles ontwikkeld om jong en oud piano te leren spelen: de Pianoles van Rene. De cursus is dus ook heel geschikt voor kinderen.

Je krijgt als lesmateriaal handige E-books en instructievideo’s die je levenslang kan gebruiken zonder dat deze verloopt.

Met de E-books kan je op een leuke en leerzame manier de lessen volgen en als ondersteuning kan je de instructievideo’s gebruiken waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je bepaalde technieken of pianonummers speelt.

Naast de basiscursus bevat de cursus ook vele extra’s zoals:

  1. Een snelstartcursus noten leren lezen
  2. De cursus Hoe wordt je een pop-pianist in 12 weken
  3. Sinterklaas- en kerstliedjes

De sinterklaas- en kerstliedjes zullen je kind ook zeker bevallen.

Ik raad deze cursus dan ook zeker aan om je kind piano te leren spelen.

Wil jij je kind alleen de beste en kwalitatieve pianolessen aanbieden? Dan is de Pianocursus van Rene de beste keuze die er is.

Wil je kind graag Pianoles van Rene uitproberen? Dan kan dat zeker! Ik kan je namelijk 8 gratis proeflessen versturen, zonder enige extra kosten.

Verstuur mij direct de gratis proeflessen!

Zo grijp je kans en leer je kind op een leuke en leerzame manier piano spelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *