Piano spelenPiano's en keyboards

Piano of keyboard kopen? Handige gids voor beginners!

poppetje met vraagteken

Je wilt piano leren spelen maar je weet niet zeker of dat je een akoestische piano, digitale piano of een keyboard daarvoor wilt gebruiken.

Geen paniek, in dit artikel wordt er handige informatie gegeven om tot een goede keuze te komen.

In dit artikel geef ik wat achtergrondinformatie van de verschillende instrumenten en hoe deze instrumenten precies werken.

Vervolgens geef ik de voor- en nadelen van de muziekinstrumenten aan om tot een goede keuze te komen.

Dan heb jij straks je droom piano of keyboard om piano te leren spelen.

Wat is een akoestische piano?

De eerste piano is gebouwd rond het jaar 1700 door Bartolomeo Cristofori. Hij was met experimenten bezig om een toetsinstrument te produceren.

Een piano is een toetsinstrument waarbij als je op de toets drukt een hamertje tegen bepaalde snaren aanslaat. Deze snaar gaat vervolgens trillen en dat veroorzaakt dan een geluid.Als vervolgens de toets weer wordt losgelaten, komt er een vilten knopje tegen de snaar om het geluid weer te dempen.

De volledige naam van het instrument is eigenlijk  pianoforte, dat betekent zacht en sterk. Daarmee wordt bedoeld dat je op een piano hard en zacht gespeeld kan worden.

Een piano heeft twee pedalen: een pedaal die het geluid laat galmen en het andere pedaal laat het geluid dempen.Een standaard piano heeft 88 zwarte en witte toetsen. Maar dit kan nog wel per piano verschillen.

Het klavier

Het klavier(toetsenbord) van de klavier bestaat uit totaal 88 toetsen: 52 witte en 36 zwarte toetsen met allemaal een eigen klank. Elke toets heeft een eigen naam, een noot. In totaal zijn er 17 noten, waaronder A tot en met G voor de witte toetsen.

Met de zwarte toetsen is het mogelijk om een halve toon te verhogen of te verlagen. Als je bijvoorbeeld de D een halve toon zou verhogen zou het een Dis heten.

Dit doe je door de eerste rechte zwarte toets in te drukken naast de D toets.

Als je een noot zou verlagen komt er een “es” achter, dan wordt het een Des.

De verschillende pedalen

Hieronder een uitleg wat de functie is van elk pedaal:

 • Linkerpedaal: Als je dit pedaal intrapt worden de hamers een stuk dichter bij de snaren geplaatst. De klank van de piano zal dan zachter klinken.
 • Middelste pedaal: Bij het intrappen van dit pedaal komt er een stuk vilt tussen de hamers en de snaren. De klank zal dan veel zachter klinken. Hiermee kan je ervoor zorgen dat er minder geluidsoverlast ontstaat, maar daar staat tegenover dat de klank zal vervormen.
 • Rechter pedaal: Met dit pedaal laat je juist de piano doorklinken en daarom het favoriete pedaal voor de pianist.

De verschillende modellen

Er zijn verschillende soorten piano’s:

Het vleugel model:

Bij een vleugel piano zijn de snaren horizontaal gespannen en niet verticaal. Dit zijn daarom grote instrument waarbij de snaren recht naar de speler toelopen.

Het zijn ook mooie meubels om in je huis te hebben, maar nadelen zijn ook weer dat je veel plaats innemen in een huis en dat ze heel duur zijn.

Een gewone(verticale) piano:

Een gewone piano is de piano die de meeste mensen kopen. Dit is een rechtopstaand model en daarbij zijn de snaren ook verticaal gespannen.

Het rechtopstaande model wordt het meeste gebruikt om dat dit model kleiner en goedkoper dan het vleugelmodel.

Onderhoud

Naast het normale onderhoud van de piano zoals het schoonmaken en het lakken van de piano moeten de snaren van de piano elk jaar worden gestemd.

Als je een tijdje piano speelt gaan uiteindelijk de snaren van de piano minder strak staan en daardoor ontstemd de piano.

Het stemmen van de piano gebeurt net als bij een gitaar: De stemschroeven worden aangedraaid om de snaren weer strakker te trekken om weer een mooie en heldere klank te produceren.

Het stemmen moet minimaal 1 keer per jaar gestemd worden om de klank blijvend helder te laten klinken.

Voordelen

 • De akoestische piano maakt als enige het “echte” piano geluid wat geen enkele digitale piano of keyboard kan overtreffen.
 • De beleving op een akoestische piano is vele malen groter dan een digitale piano of keyboard. Denk hierbij aan het toetsgevoel, trillingen en ouderwetse uitstraling.
 • De akoestische piano is erg robuust en kan met goed onderhoud van 80 tot 100 jaar mee gaan.
 • Voor klassiek pianospel is de akoestische piano de beste keus.

Nadelen

 • Akoestische piano’s nemen veel plek in en zijn duur vergeleken met digitale piano’s en keyboards.
 • Akoestische piano’s zijn zwaar en dat kan problemen geven bij het verplaatsen.
 • Om de akoestische piano niet vals te laten klinken moet er minimaal 1 keer gestemd worden per jaar.
 • Het kost een paar honderd euro per jaar om piano’s te onderhouden en te stemmen.

Op een akoestische piano leren spelen?

Op een akoestische piano leren spelen is de duurste optie en je moet rekening houden met prijzen van vanaf 2000 euro tot en met 10000 euro.

Hieronder kan je luisteren hoe een akoestische piano klinkt:

Wat is een digitale piano?

De digitale piano is eigenlijk nog maar heel jong: De eerste digitale piano’s werden geïntroduceerd in 1983. Het was de bedoeling dat de digitale piano’s hetzelfde zouden klinken als de akoestische exemplaren.

Zelfs de digitale piano’s die voorzien waren van echte snaren maar het is nooit echt gelukt om dezelfde klank te krijgen als bij een akoestische gitaar.

Een digitale piano heeft hetzelfde toetsenbord als een akoestische piano maar het geluid wordt niet geproduceerd via hamers die op snaren slaan.

De digitale piano beschikt over samples, dit zijn programmeerde stukjes geluid die afgespeeld worden bij het aanslaan van een toets. Dit geluid is vervolgens elektronisch via de boxen te horen.

De digitale piano kan wel dezelfde akoestische geluiden maken en aanslaggevoeligheid nabootsen als een akoestische piano.

Een digitale piano heeft net als een akoestische piano een klavier en lijkt daardoor hetzelfde als een akoestische piano, maar is wel kleiner en compacter.Het instrument heeft hetzelfde aantal toetsen. Ook heeft de piano 1,2 of 3 pedalen die dezelfde functies hebben als de akoestische piano.

Maar een groot verschil met een digitale piano is het formaat, een digitale piano is veel compacter en kleiner dan een akoestische en dat kan voordelen hebben om te neer te zetten of te verplaatsen.

Verschillende modellen

Er zijn verschillende soorten digitale piano’s:

 • Stage piano: Deze piano wordt vooral gebruikt om concerten mee te geven. Deze piano’s hebben geen ingebouwde speakers.
 • Thuis piano: Deze piano wordt vooral thuis gebruikt. Deze heeft wel een ingebouwde versterker en speakers.

Verschillende aansluitingen

Digitale piano’s zijn elektrische instrumenten en hebben geen klankkast. Het geluid komt simpelweg uit speakers die intern of extern zijn bevestigd.

Naast de luidsprekers heb je de mogelijkheid om een line-out aansluiting te gebruiken. Met deze aansluiting kan je geluiden van je digitale piano versturen naar een extern audio apparaat.

Dat maakt het mogelijk om opnameapparatuur of een mengpaneel voor dj’s aan te sluiten. Je kan hiermee zeer leuke dingen mee doen zoals je muziek opnemen en eventueel gaan bewerken.

Daarnaast heb je ook nog de line-in aansluiting. Op deze aansluiting kan je juist een extern apparaat aansluiten om geluid af te spelen op de digitale piano zelf.

Maar je kan natuurlijk ook gewoon een koptelefoon en oortjes aansluiten om van je piano spelen te genieten zonder dat je andere mensen wilt storen.

Silent Piano

Wil je toch liever snaren en hamers van een akoestische piano maar wil je niet teveel geluidsoverlast veroorzaken. Dat kan je kiezen voor een Silent Piano.

Dit is een akoestische piano met digitale functionaliteiten. Deze piano’s hebben een silent-mode.

Als deze mode aanstaat wordt er gezorgd dat als je een toets aanslaat de hamers de snaren niet aanraken. In plaats daarvan registeren sensoren de bewegingen van de toetsen en dat wordt dan vertaald naar de digitale geluiden die je dan met een hoofdtelefoon kan luisteren.

Je kan zelf dus kiezen of je het geluid van een akoestische piano wil horen of digitale geluiden met een hoofdtelefoon op.

Voordelen

 • Een digitale piano neemt minder ruimte in dan een akoestische piano.
 • In tegenstelling tot een akoestische piano hoeft een digitale piano niet gestemd te worden.
 • Een digitale piano is meestal goedkoper dan een akoestische piano.
 • Vrijwel elke digitale piano heeft een koptelefoon aansluiting. Je kan dan oefenen zonder andere mensen te storen.
 • Ook heeft een digitale piano andere sluitingen(line-in, line-out). De digitale piano is daardoor praktisch in gebruik.
 • Het is mogelijk om je piano spelen op te nemen en terug te luisteren.

Nadelen

 • De klank van een akoestische piano is afhankelijk van meerdere factoren. Het is niet zo snel mogelijk een digitale piano hetzelfde te laten klinken als een akoestische piano.
 • Het toetsgevoel zal verschillend hetzelfde aanvoelen als een akoestische piano. De duurdere digitale piano’s zullen wel aardig in de buurt komen.
 • Er is altijd een stroomvoorziening nodig om te kunnen spelen.

Op een digitale piano leren spelen?

Op een digitale piano leren spelen is goedkoper dan een akoestische piano maar je moet nog steeds rekening houden met prijzen vanaf 400 euro tot en met 3000 euro.

Hieronder kan je luisteren hoe een digitale piano klinkt:

Wat is een keyboard?

De eerste keyboards werden gemaakt rond het jaar 1980. De keyboard is de opvolger van het elektronische orgel.

De keyboard werd al heel snel populair omdat het elektronische orgel ook toen populair was. Sinds de doorbraak van de keyboard worden de mogelijkheden en functionaliteiten alleen maar groter.

De keyboard valt binnen de toetsinstrumenten. Het instrument werkt op elektriciteit en kan daardoor meerdere klanken maken.Naast het pianogeluid van een piano zelf kan je kiezen uit verschillende andere instrumenten, dit in tegenstelling tot de (digitale) piano.

De keyboard is een multifunctioneel instrument en biedt veel mogelijkheden in de muziekwereld.

Toetsenbord

Het grote verschil tussen een akoestische piano en een keyboard is te zien in het toetsenbord van de keyboard.

Het mechaniek van een keyboard werkt heel anders dan een akoestische piano. En dat merk je dan in de aanslag van de toetsen.

Bij akoestische piano zal het zwaarder zijn om de toetsen in te drukken dan bij een keyboard.

Dat komt omdat er bij een akoestische piano een hamertje tegen de toetsen slaat. Bij een keyboard gebeurd dat niet en gaat alles elektronisch.

Er is daarom weinig weerstand om een toets op een keyboard in te drukken en daarom ook een stuk lichter.

Het toetsenbord van een keyboard is meestal minder groot dan een akoestische piano.

Je kan daarom met een akoestische piano meer tonen maken en dat is vooral in de klassieke muziek wel heel handig.

Als je lichter muziek wilt spelen zoals Pop, Jazz is een keyboard een hele goede keuze om te kopen.

Geluid

Ook zijn er veel geluidsverschillen tussen de akoestische piano en de keyboard.

Een akoestische piano klinkt veel echter omdat er snaren aangeslagen worden en bij een keyboard de geluiden digitaal gemaakt worden.

Wat wel makkelijker is op een piano is om geluiden langer aan te houden. Op een keyboard hoeft je alleen simpelweg de toets in te blijven drukken.

Bij een piano daartegen moet je de pedalen gebruiken om dat voor elkaar te krijgen.

Met een keyboard is het dus redelijk makkelijk om tonen te maken zonder gedoe met pedalen. Met akoestische piano heb je toch meer gevoel voor muziek nodig om muziek te spelen in combinatie met de pedalen.

De verschillende merken

Er zijn diverse merken keyboards om te kopen. Enkele voorbeelden:

 • Yamaha
 • Roland
 • Casio

Yamaha keyboards

Als je besluit om een Yamaha keyboard te kopen heb je meer functionaliteiten dan andere merken keyboards.

Yamaha keyboards hebben extra functionaliteiten zoals samples. Je kan met samples jezelf begeleiden tijdens het spelen.

Daarnaast heeft een Yamaha keyboard een mooiere klank dan de concurrentie.

Roland keyboards

Roland keyboards zijn geschikt voor elke pianist die serieus goed wilt piano leren spelen of om even snel tussendoor te spelen.

Deze keyboards hebben een overzichtelijke bediening om alle functies makkelijk te bedienen.

Daarnaast hebben Roland ook een hele mooie klank.

Casio keyboards

Als je bij Casio een keyboard koopt heb je als voordeel dat er heel veel verschillende modellen zijn om uit te kiezen.

Als je op zoek bent naar een kleine keyboard met minder toetsen ben je bij Casio ook bij het juiste adres.

Deze keyboards maken ook een prima geluid en de bediening is ook heel overzichtelijk.

Voordelen

Geluidseffecten

Je kan geluidseffecten inzetten om je liedje nog mooier te laten klinken. Er zijn verschillende effecten zoals: vogels, applaus, zee en onweer en meer.
Deze geluidseffecten zijn ook leuk als je bijvoorbeeld een stukje muziek op wil nemen.

In te stellen achtergrondmuziek en ritmes

Met een keyboard heb je de mogelijkheid om achtergrondmuziek en ritmes in te stellen waarbij jij zelf een muziekinstrument kan kiezen die bijvoorbeeld een melodie lijn kan meespelen.

Met je rechterhand speel je dan de melodie met met jou gekozen muziekinstrument en met je linkerhand speel je dan de begeleiding.

Je favoriete nummers opnemen

Naast de andere voordelen kan je je favoriete nummers ook opnemen. Er zitten bepaalde knoppen op een keyboard om een instrument of een geluid op te nemen.

Als je uiteindelijk je tevreden bent kan je je opgenomen muziek direct overzetten naar een memory stick of memory card.Deze opgenomen muziek kan je vervolgens in een programma op je pc laden om af te spelen. Een voorbeeld van zo’n programma is Cubase.

Met dit programma kan je dan je muziek afspelen maar ook bewerken om je nummers nog mooier te laten klinken.

Keyboards zijn goedkoop

Als laatst zijn keyboards een stuk goedkoper dan een akoestische piano of digitale piano. Als je voor het aller goedkoopst wilt gaan is de beste oplossing om een keyboard te kopen.

Nadelen

 • Keyboards kunnen niet het typische pianogeluid van een akoestische piano niet evenaren.
 • Het toetsgevoel zal verschillend aanvoelen dan een akoestische piano. er is dus weinig finesse in je spel te brengen.
 • Er moet altijd een stroomaansluiting aanwezig zijn

Op een keyboard leren spelen?

Op een keyboard leren spelen is de goedkoopste optie. Prijzen beginnen vanaf 40 euro tot en met 1000 euro.

Hieronder kan je luisteren welke verschillende klanken je kan maken met een keyboard:

Conclusie

Als je echte pianogevoel wil ervaren en je hebt het geld en de ruimte om piano te leren spelen is het zeer raadzaam om een akoestische piano te kopen.

Maar een digitale piano is ook een zeer een goede keuze als je serieus piano wilt leren spelen en je kan altijd een Silent Piano aanschaffen als je van beide werelden het beste wilt hebben.

De goedkoopste optie om piano te spelen is om een keyboard te kopen. Met een keyboard kan je wel veel verschillende instrumenten spelen en andere leuke soundeffects creëren. Een keyboard is dan ook zeer leuk om experimenten uit te voeren en dat vervolgens op te nemen.

Piano of keyboard kopen!

Als je uiteindelijk hebt besloten of je een keyboard of piano wilt kopen adviseer ik je om de piano kopen startgids te lezen.

In het artikel vertel ik je alles over nieuwe en tweedehands piano’s en keyboards en waar je het beste een koop kan doen.

Ik hoop dat je met deze informatie je droom piano of keyboard kan gaan vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *