Piano spelenPianoles nemen

Piano spelen voor volwassenen: Je bent nooit te oud om piano te spelen!

piano spelen voor volwassenen

piano spelen voor volwassenenHeb je altijd al gedacht dat piano spelen alleen voor jonge mensen is bedoeld? Dat volwassenen nooit voor elkaar kunnen krijgen om ook mooie nummers op de piano kunnen spelen?

Wees maar gerust: piano spelen voor volwassenen kan ook heel succesvol zijn. Ook voor de mensen die wat op latere leeftijd zijn.

Piano spelen voor volwassenen is best eenvoudig. Je moet alleen weten waar je op moet letten en genoeg motivatie hebben om door te gaan.

In dit artikel ga ik je uitleggen waar je op moet letten en wat de beste lesmethodes zijn voor volwassenen om piano te leren spelen.

Waarom wil je piano leren spelen?

Als eerst moet je je afvragen: Waarom je nou eigenlijk piano leren spelen? Er kunnen meerdere redenen zijn zoals:

  • Gewoon om jezelf te vermaken
  • Om je hersenen in conditie te houden
  • Of juist om je vingers in conditie te houden

Er zijn heel veel redenen dus om te beginnen met piano spelen. Hou wel in je achterhoofd dat het belangrijk is dat je piano spelen leuk blijft vinden.

Je gaat piano spelen niet lang volhouden als je er totaal geen plezier in hebt.

Om piano spelen leuk te blijven vinden is het belangrijk om alleen maar pianonummers te spelen die je leuk vind.

Als je net begint met piano spelen is dat misschien nog niet haalbaar, omdat je nog niet de juiste technieken of vaardigheden bezit om al je favoriete nummers te kunnen spelen.

Zet een doel voor jezelf dat je over een bepaalde tijd dat hele leuke nummer kan spelen waarvan je altijd al droomde.

Zo blijf je heel gemotiveerd om door te gaan met spelen. Ook al lukt het piano spelen niet gelijk.

piano spelen voor volwassenen

Wees niet te kritisch voor jezelf

Als je al wat ouder bent, gaat het piano leren spelen misschien niet zo snel als je zelf zou willen. Wees dus niet te kritisch voor jezelf.

Als het even niet lukt, stop dan met oefenen en probeer het later weer opnieuw.

Je zult zien dat het later ineens wel lukt en dat je weer op kan naar de volgende uitdaging.

Als je toch doorgaat terwijl het lukt kan dat heel frustreren en zorgen dat je een tijdje of helemaal stopt met piano spelen.

Dat zal heel zonde zijn.

De mensen die doorzetten met piano leren spelen bereiken altijd het meest. Zorg ervoor dat jij bij deze groep hoort.

Varieer met oefeningen

Om piano leren spelen gevarieerd te houden is het belangrijk dat je de verschillende oefeningen afwisselt.

Wissel de praktijk met de theorie. Leer bijvoorbeeld eerst een paar akkoorden spelen, om vervolgens met die akkoorden een liedje spelen.

Dan krijg je meer motivatie om door te gaan spelen en stop je minder snel omdat het een beetje saai wordt.

Je voortgang delen

Ik raad zeker aan om je voortgang te delen tijdens je pianolessen. Je bespreekt dan je met je pianoleraar hoe het gaat.

Dan kan hij of zij ook een goede inschatting maken hoever je vooruit bent gegaan en wat je nog kan verbeteren.

Maar je kan je voortgang ook delen met familie en vrienden. Door bijvoorbeeld een leuk liedje te spelen kan je op een leuke manier laten zien dat je vooruitgang boekt. En door de waardering die je krijgt van andere mensen krijg jij ook meer motivatie om door te spelen.

En wat is nou leuker dan een voor je grote liefde een serenade te spelen. Hoe romantisch is dat?

Iedereen kan piano leren spelen. Op elke leeftijd moet het mogelijk zijn om piano te leren spelen. Het is wel zo dat het bij jongere kinderen de progressie wat sneller gaat, maar dat moet je zeker niet tegenhouden.

Om de mensen op leeftijd nog wat meer te helpen zijn er speciale leermethodes ontwikkeld voor om piano spelen voor volwassenen makkelijker te maken.

Je kan dus het excuus van

  • “Ik ben te oud om piano te leren spelen” of
  • “Ik heb er geen talent voor”

echt niet gebruiken.

Ook wat oudere volwassenen kunnen piano leren spelen en hun droom laten uitkomen.

Speciale leermethodes kunnen je zeker helpen om je droom waar te maken. Maar het belangrijkste is echt om motivatie te hebben om geregeld te oefenen.

In het volgende kopje geef ik de beste lesmethodes om met piano spelen voor volwassenen te beginnen.

piano spelen voor volwassenen

Beste lesmethodes voor piano spelen voor volwassenen

Alfred’s pianomethode

1 van de bekendste lesmethodes om volwassenen piano te leren spelen is “Alfred’s pianomethode”. Deze methode is het beste geschikt voor volwassenen die nog nooit piano hebben gespeeld.

Maar deze lesmethode is ook geschikt voor mensen die ooit begonnen zijn piano leren spelen, maar later om 1 of andere reden zijn gestopt.

Alfred’s pianomethode heeft 1 belangrijk doel in ogen: Jou zo snel mogelijk de belangrijkste pianoakkoorden leren.

Met deze pianoakkoorden kan je de meeste piano liedjes al spelen, en dan vooral de meeste liedjes die je op de radio hoort.

Als je heel graag klassikale muziek wilt gaan spelen is deze lesmethode niet heel geschikt voor jou. Deze lesmethode gaat vooral in op akkoorden spelen, maar dit dekt niet alles van alle pianomuziek die er is.

Je kan natuurlijk heel veel met akkoorden spelen. En omdat de basis pianoakkoorden niet heel erg lastig zijn, boek je veel vooruitgang in een korte tijd.

Als je eenmaal de akkoorden beheerst is het ook makkelijker om noten te gaan leren lezen. Dan kan je alsnog met een andere pianolessen klassieke muziek gaan leren.

Online cursussen

Als je veel motivatie en zelfdiscipline bezit kan ik je aanraden om online piano te leren spelen

Een online cursus bestaat meestal uit E-books en instructievideo’s die je op de cursuswebsite te vinden zijn. Alles wat je nodig hebt om op een leuke en leerzame manier piano te leren spelen.

Online pianocursussen zijn ook heel geschikt voor volwassenen omdat het mogelijk is om op je eigen tempo de lessen te volgen. Als je een drukke agenda hebt kan dat zeker de oplossing zijn.

Een voorbeeld is de Piano Pro cursus. Dit is een cursus waarmee op een leuke en leerzame manier piano gaat leren spelen.

Als volwassenen binnen 12 weken piano leren spelen?

Heb je altijd al een droom gehad om piano te leren spelen, maar weet je totaal niet hoe en waar je moet beginnen? Lees dan zeker verder!

Toen ik jaren geleden begon met piano spelen wist ik ook niet totaal waar ik moest beginnen. Na een paar weken van alles uitgeprobeerd te hebben had ik uiteindelijk de pianolessen gevonden waarbij ik binnen 12 weken al de basisvaardigheden onder de knie had gekregen: De Pianoles van Rene.

pianoles van rene

Binnen 4 maanden kon ik al een mooi pianoconcert geven aan familie en vrienden.

Je had de verbaasde gezichten moeten zien!

Ze waren zo onder in indruk dat ze vroegen nog een concert te geven. Dat is toch geweldig?

Nu dat ik zelf al jaren piano speel is het mijn ambitie geworden om andere mensen te helpen om ze binnen een korte tijd alle basisvaardigheden van het piano spelen onder de knie te laten krijgen.

Daarom heb ik speciaal voor jou 8 gratis proeflessen van de Pianoles van Rene om zelf de kwaliteit van de Pianoles van Rene te ervaren. Daarnaast deel ik mijn geheime methode om binnen 12 weken al de basisvaardigheden onder de knie te krijgen om al je favoriete liedjes te kunnen spelen.

Het enigste wat je hoeft te doen is jezelf in te schrijven hier onderin. Het is maar een kleine moeite, maar je kan grote resultaten behalen als je serieus met de lessen aan de slag gaat!

Dus stop met aanklooien en schrijf je nu in! Je hebt er toch niks mee te verliezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *