Keyboard spelen

Keyboard leren spelen? Wat iedere beginner moet weten!

keyboard leren spelen

Jij wilt heel graag keyboard leren spelen, anders was je waarschijnlijk niet op deze pagina uitgekomen.

Maar dan vraag je waarschijnlijk af wat dan de vereisten zijn om een goede keyboardspeler te worden? Dat heb ik mijzelf ook een hele tijd afgevraagd. Na jaren keyboard gespeeld te hebben ben ik daar uiteindelijk achter gekomen.

Sommige mensen beweren dat je alleen keyboard kan leren spelen als je maar genoeg talent heb. Ik vind deze bewering geheel onjuist. Ik heb het talent ook niet om gelijk keyboard te kunnen spelen, maar ik ben toch een goede keyboardspeler geworden en geef ik zelfs concerten aan vrienden en familie.

In dit artikel geef ik je een stappenplan om een goede start te maken met keyboard leren spelen.

Stap 1: Keyboard kopen

Er zijn tegenwoordig veel verschillende keyboards te koop op de markt. Van eenvoudige keyboards die makkelijk te dragen zijn tot professionele modellen die vooral geschikt zijn voor podium en serieuze artiesten.

Het voordeel hiervan is dat er genoeg keuze is om voor jou een passende keyboard te vinden, maar dit kan ook een nadeel zijn.

Er is zoveel keuze dat je eigenlijk niet weet welk keyboard je wilt kopen.

Het mooie van een keyboard is dat je het als een beginnend maar ook als professioneel instrument kan gebruiken.

Als beginner hoeft je alleen maar bezig te houden met de toetsen en eventueel een bijgeleverd pedaal. Als je wat verder bent kan je ook de extra functies van de keyboard gebruiken. Dat biedt veel meer mogelijkheden dan een normale piano.

digitale piano voor beginners

Waar moet je op letten?

De eerste keuze die je moet maken als je een keyboard koopt is het aantal toetsen op de keyboard. Als beginner is het een goede keuze om te kiezen voor een klavier van 61 toetsen. Een keyboard met meerdere toetsen kan ook, maar zijn meestal ook een stuk duurder.

Verder is het raadzaam om een keyboard te kopen met aanslaggevoelige toetsen. Als je een toets dan zacht indrukt wordt de toon ook zacht. Wanneer je een toets harder indrukt, zal de toon ook harder klinken.

Aanslaggevoeligheid zorgt voor meer expressiemogelijkheden in je muziek, wat de muziek zeker te goede komt.

Stap 2: Keyboard standaard kopen

Het is ook heel belangrijk om een goede keyboard standaard te kopen. Het is ook wel mogelijk om je keyboard op bureau of tafel te zetten, maar het is niet echt aan te raden.

Met beide opties is het lastig om een goede zithouding voor je keyboard te nemen. Een tafel of een bureau zijn namelijk net te hoog daarvoor.

De zithouding is namelijk heel belangrijk om de speelhouding aan te leren.

Je zal jezelf een groot plezier doen om een goede keyboard standaard te kopen. Een goed exemplaar kan in hoogte ingesteld worden.

Dan kan je deze precies op jouw ideale hoogte instellen.

Stap 3: Keyboard bank kopen

Ook is een goed idee om een keyboard bank aan te schaffen. Een keyboard bank koop je met dezelfde reden als je een keyboard standaard koopt: Om je ideale zithouding te creëren.

Wanneer je een keyboard bank koopt, hebt je niet alleen een ideale zithouding, maar je zit ook comfortabel dankzij de brede zitoppervlak.

Wat zeker niet kwaad kan als je regelmatig gaat oefenen op je keyboard.

Stap 4: Goede zithouding aannemen

Ik zei het al eerder, maar een goede speelhouding is heel belangrijk om een goede techniek en speelvaardigheid te ontwikkelen. Daarom is het heel belangrijk om daarvoor kwalitatieve benodigdheden te kopen.

Zorg ervoor dat je goed rechtop zit, dat je armen en handen op de juiste houding houdt om daardoor de toetsen sneller aan te kunnen slaan.

keyboard leren spelen

Stap 5: Speelmanier kiezen

Als je eenmaal je keyboard en benodigdheden hebt om te beginnen, moet je nog een speeltechniek kiezen om te beginnen met keyboard leren spelen.

Er zijn nogal wat speeltechnieken om keyboard te leren spelen. Daarom heb ik een overzichtje gemaakt met de verschillende speeltechnieken.

Er zal zeker een speeltechniek bij zitten die jou bevalt.

De traditionele manier

Bij de traditionele manier leer je keyboard spelen door middel van oefeningen en liedjes uit een lesboek. Daarbij speel je met de rechterhand de melodie en met de linkerhand de akkoorden.

Daarbij hoort zeker ook noten leren lezen.

Het voordeel van deze speelmanier is dat je al snel de melodie kan gaan spelen, en daarbij alle belangrijk akkoorden leert die de basis vormen van keyboard leren spelen.

Een nadeel is dat je wel vast zit aan de liedjes die in het lesboek gegeven worden. Ik adviseer wel om een lesboek te kopen met liedjes die jij wel leuk vindt.

Anders zal je motivatie niet hoog blijven om lekker verder te gaan met keyboard spelen.

Leren met video’s

Bij deze methode kijk je naar video’s waar wordt voorgedaan hoe een liedje wordt gespeeld, vervolgens ga jij het naspelen.

Het is een populaire methode omdat bijvoorbeeld Youtube vol staat met dit soort video’s.

Voordelen

Het grote voordeel van deze methode is dat je heel snel resultaten gaat zien, zonder dat je lesboeken hoeft te kopen of noten hoeft te lezen.

Je kijkt eerst hoe iemand een nummer speelt, en vervolgens speel je simpel genoeg na.

Daarbij oefen je gehoor ook nog eens, je kan dan makkelijker eenvoudige tonen of akkoorden herkennen en naspelen.

Nadelen

Het grootste nadeel van deze methode is dat je niet echt de techniek en vaardigheden leert. Je bent eigenlijk alleen maar aan het na apen.

Je blijft afhankelijk van dit soort video’s als je andere liedjes wilt gaan spelen, en je zou nooit “echt” keyboard leren spelen.

Stap 6: Leer keyboard spelen in minder dan 12 weken!

Toen ik jaren geleden begon met keyboard spelen wist ik ook niet totaal waar ik moest beginnen. Na een paar weken van alles uitgeprobeerd te hebben had ik uiteindelijk de pianolessen gevonden waarbij ik binnen 12 weken al de basisvaardigheden onder de knie had gekregen: De Pianoles van Rene.

Binnen 4 maanden kon ik al een mooi pianoconcert geven aan familie en vrienden.

Je had de verbaasde gezichten moeten zien!

Ze waren zo onder in indruk dat ze vroegen nog een concert te geven. Dat is toch geweldig?

pianoles van rene

Nu dat ik zelf al jaren piano speel is het mijn ambitie geworden om andere mensen te helpen om ze binnen een korte tijd alle basisvaardigheden van het piano spelen onder de knie te laten krijgen.

Daarom heb ik speciaal voor jou 8 gratis proeflessen van de Pianoles van Rene om zelf de kwaliteit van de Pianoles van Rene te ervaren. Daarnaast deel ik mijn geheime methode om binnen 12 weken al de basisvaardigheden onder de knie te krijgen om al je favoriete liedjes te kunnen spelen.

Het enigste wat je hoeft te doen is jezelf in te schrijven hier onderin. Het is maar een kleine moeite, maar je kan grote resultaten behalen als je serieus met de lessen aan de slag gaat!

Dus stop met aanklooien en schrijf je nu in! Je hebt er toch niks mee te verliezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *